Dohodárom vzrastie dôchodok rovnako ako zamestnancom

Od januára tohto roku musia povinné odvody na dôchodkové poistenie platiť už aj ľudia pracujúci na dohodu. Pre dôchodcov pracujúcich na dohodu to znamená, že po skončení zamestnania im vznikne nárok na zvýšenie dôchodku.

04.09.2013 09:42
pracujúci, dôchodca Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pri výpočte zvýšenia penzie sa v prípade dohodárov postupuje úplne rovnako ako pri dôchodcoch pracujúcich na zmluvu. O sume zvýšenia rozhoduje predovšetkým hrubá mzda, z ktorej si daný človek platil odvody, a dĺžka zamestnania. V prípade, že by jeden človek pracoval na dohodu a druhý na zmluvu, pričom by mali rovnaký príjem a pracovali by rovnako dlho, Sociálna poisťovňa by im mala zvýšiť dôchodok o rovnakú sumu.

Do výpočtu zvýšenia vstupuje osobný mzdový bod, ktorého výška závisí od celkovej mzdy penzistu. Ak by napríklad niekto v tomto roku pracoval a zarobil by mzdu, ktorá je na úrovni ročnej priemernej mzdy spred dvoch rokov (9 432 eur), získal by osobný mzdový bod vo výške 1. V prípade, že zarobí viac, jeho osobný mzdový bod bude vyšší, pri nižšom zárobku zase nižší.

Sumu zvýšenia ovplyvňuje aj aktuálna dôchodková hodnota. Jej výška sa každoročne mení na základe vývoja priemerných platov v treťom štvrťroku. V tomto roku dosahuje 10,0098 eura. Budúcoročná výška aktuálnej dôchodkovej hodnoty bude známa koncom tohto roka.

Ľuďom, ktorí zároveň pracujú a poberajú dôchodok, sa zvýšenie vypočíta ako násobok polovice osobných mzdových bodov a aktuálnej dôchodkovej hodnoty. V prípade, že niekto po dosiahnutí dôchodkového veku pracuje a nepoberá dôchodok, suma zvýšenia sa vyráta ako súčin osobných mzdových bodov a aktuálnej dôchodkovej hodnoty. To znamená, že v porovnaní s tým, keby senior poberal dôchodok, bude suma zvýšenia dvojnásobná. Navyše sa mu vypočítaný dôchodok zvýši o ďalšieho pol percenta za každých 30 dní, keď nedostával dôchodok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodcovia