Invalidní dôchodcovia si prácou penziu nezvýšia

Ak niekto získa nárok na invalidný dôchodok, neznamená to, že nemôže ďalej pracovať. Ak mu to jeho zdravotný stav dovoľuje, môže sa zamestnať a zároveň poberať invalidný dôchodok. Zákon o sociálnom poistení ani iný právny predpis nezakazujú súčasné poberanie invalidného dôchodku a výkon primeranej zárobkovej činnosti.

02.09.2013 10:15
invalid, postihnutý Foto:
Ilustračné foto.
debata
  • Poberateľ invalidného dôchodku môže vykonávať primeranú zárobkovú činnosť bez ohľadu na to, aká výška miery poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť mu bola priznaná. Pri niektorých druhoch ochorení podmieňujúcich invaliditu je práca lekársky odporúčaná ako jedna z foriem terapie. Pri mnohých, najmä psychických ochoreniach, je fyzická aktivita veľmi priaznivá pre zdravotný stav a pre udržanie dlhodobej stabilizácie ochorenia.
  • Pracujúci invalidní dôchodcovia však nemôžu získať vyšší dôchodok z dôvodu, že boli dôchodkovo poistení. Sociálna poisťovňa im zvýši penziu len vtedy, ak sa im zhorší zdravotný stav.
  • Invalidný dôchodca môže o zvýšenie invalidnej penzie požiadať neformálnou žiadosťou, ktorú podá v pobočke Sociálnej poisťovne, pod ktorú prislúcha podľa miesta svojho trvalého pobytu. Zhoršenie zdravotného stavu musí byť preukázané a potvrdené odbornými lekárskymi nálezmi. Poberateľ invalidného dôchodku musí teda absolvovať vyšetrenia preukazujúce zhoršenie jeho zdravotného stavu.
  • Odborné lekárske nálezy následne zhodnotí posudkový lekár Sociálnej poisťovne a na základe právnych predpisov rozhodne o stupni invalidity. Potom ústredie Sociálnej poisťovne rozhodne o novej sume invalidného dôchodku.
  • Žiadať o zvýšenie invalidného dôchodku môžu len invalidní penzisti, ktorých percentuálna miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť nie je vyššia ako 70 percent. V prípade vyššej miery poklesu sa už považujú za plne invalidných a vypláca sa im najvyššia možná penzia. To znamená, že ani v prípade, že sa ich zdravotný stav ešte zhorší, už nemôžu získať vyšší invalidný dôchodok.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #invalidný dôchodok