Exekútor môže siahnuť penzistovi na dôchodok

V snahe pomôcť deťom či vnúčatám sa slovenskí seniori čoraz častejšie dostávajú do problémov, keď svoj dlh nedokážu splácať. Pritom mnohí penzisti si berú pôžičky v domnení, že im exekútor nemá čo zobrať. Peniaze od nich vymáhajú pôžičkové a telekomunikačné firmy či banky. V minulosti nezaplatené poistné si od nich vymáhajú aj zdravotné či Sociálna poisťovňa.

28.08.2013 06:30
smútok, dôchodok, dôchodca, dlh, úver Foto:
Ilustračné foto.
debata (23)

Mnohí penzisti si totiž myslia, že dôchodky exekúciám nepodliehajú. Nie je to však pravda. Doručený príkaz na exekúciu musí Sociálna poisťovňa rešpektovať a začať vykonávať zrážky z dôchodkov. Tie sú totiž jedným z príjmov, ktorý exekúcii podlieha.

„Počet dôchodcov, ktorým exekútor siahol na penziu, narastá. Kým k 1. augustu minulého roka bolo exekvovaných 30 672 poberateľov dôchodku, k rovnakému dátumu tohto roka ich už bolo 33 483,“ povedal riaditeľ komunikačného oddelenia Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Prečo sa penzisti stávajú neplatičmi .

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Skupina Kruk, ktorá spravuje dlhy tisícov ľudí vo veku nad 65 rokov, hovorí o tom, že priemerný dlh slovenského seniora presahuje 1 100 eur. Pravidelný príjem seniorov sa totiž často stáva najlepším riešením na jednoduché získanie pôžičky ich rodinných príslušníkov. Problém nastáva v momente, keď sa rodina prestane o svoje dlhy starať a senior zostane na splátky sám. „Prerušenie splátok pôžičky nemusí byť zlým úmyslom rodiny. Prax ukazuje, že Slováci všeobecne chcú splácať svoje dlhy bez ohľadu na to, či si úver vzali sami, alebo využili pomoc rodičov či prarodičov. Ekonomická situácia však prináša zvýšené riziko upadnutia do finančných ťažkostí a neschopnosti splácať záväzky,“ povedal Krzysztof Różycki, generálny riaditeľ spoločnosti Kruk Česká a Slovenská republika.

Najviac zadlžených seniorov žije v Banskobystrickom kraji, druhým v poradí je Nitriansky kraj. Naopak, najmenej zadlženým krajom je Žilinský, kde starší ľudia priemerne dlhujú 929,90 eura. Senior z Banskobystrického kraja má splatiť v priemere 1 122,60 eura a z Nitrianskeho kraja 1 073,50 eura.

Mesačná suma, ktorú môže Sociálna poisťovňa z penzie zraziť, závisí od viacerých faktorov – od sumy životného minima, od výšky dôchodku, počtu vyživovaných osôb, celkovej sumy vymáhanej pohľadávky s príslušenstvom, od toho, či ide o neprednostnú alebo o prednostnú pohľadávku, či od sumy, za ktorú sa dôchodcovi poskytuje starostlivosť v zariadení sociálnych služieb. Penzistovi pritom musí zostať tzv. základná suma dôchodku.

„Dôchodcovi, na ktorého je uvalená exekúcia, však nemožno vziať celý dôchodok, istá jeho časť mu musí zostať na živobytie,“ vysvetľuje Višváder. Z dôchodku sa najprv odpočíta takzvaná nezraziteľná suma vo výške 60 percent životného minima, momentálne teda 118,75 eura, keďže životné minimum je od 1. júla stanovené na sumu 198,09 eura. „Ak má penzista na starosti aj ďalšie osoby, ktoré musí živiť, na každú sa pripočíta suma 25 percent životného minima, teda 49,52 eura,“ vraví Višváder. Výnimkou je, ak penzista dlhuje výživné maloletému dieťaťu, vtedy si z nezraziteľnej sumy môže uplatniť len 70 percent, teda za seba 83,125 eura a za každú ďalšiu vyživovanú osobu 34,664 eura.

Ak je však penzista, ktorý je dlžník a vzťahuje sa na neho exekúcia, umiestnený v zariadení sociálnych služieb, nezraziteľnú sumu tvorí poplatok za pobyt a jeho zákonom stanovené „minimálne vreckové“ v sume 20 percent životného minima, čo je 39,618 eura.

Následne sa všetky sumy, ktoré sa nemôžu z dôchodku zraziť, odpočítajú z výšky penzie a tento zvyšok sa ešte rozdelí na tri tretiny. Ak dôchodca musí hradiť takzvané uprednostnené pohľadávky, vezmú mu z penzie dve tretiny zvyšku. Prednostnými pohľadávkami sú dlhy na výživnom, náhrada škody spôsobenej ublížením na zdraví alebo úmyselnými trestnými činmi, nezaplatené dane, poplatky, clo a podobne. Pri neuprednostnených pohľadávkach prichádza penzista len o jednu tretinu zvyšku. Ak však zvyšok presahuje 150 percent sumy životného minima, na tretiny sa rozdelí len suma zodpovedajúca 150 percentám a suma nad túto hranicu sa dlžníkovi pri uprednostnených aj neuprednostnených pohľadávkach berie celá.

Od novembra by však mala nastať zásadná zmena. Pri exekučných zrážkach by dôchodcom mala zostať celá suma životného minima, teda celých 198,09 eura, nie iba 60 percent, ako je to teraz. „Zákon ešte nie je v platnosti, ak to bude platiť, exekučné zrážky budeme musieť prepočítavať a tým, ktorí nemajú dôchodok vyšší ako životné minimum, nebudeme môcť dôchodky exekvovať,“ vraví Peter Višváder. „Aj z tohto dôvodu predpokladáme, že počet dôchodcov, ktorým budeme exekvovať dôchodky, bude nižší. Celkovo počet dôchodcov s exekúciami nebude nižší, len sa zvýši počet tých, ktorým z dôchodku nebudeme strhávať exekúcie,“ dodal.

Sociálna poisťovňa penzistov upozorňuje, aby si strážili svoje príjmy a výdavky. Každý dôchodca si musí uvedomiť, že jeho prípadnou smrťou sa dlhy nepremlčujú. Sú predmetom dedičského konania a zaplatiť ich budú musieť ich deti alebo tí, ktorí po nich budú zo zákona dediť.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #dlhy dôchodcov #exekúcie