Pracujúci dôchodcovia majú nárok na zvýšenie dôchodku i ďalšie dávky

Desaťtisíce ľudí napriek tomu, že dosiahli dôchodkový vek, ďalej pracujú. Okrem toho, že si takto zvyšujú svoj príjem, majú nárok aj na ďalšie výhody.

10.08.2013 06:30
dôchodca, dôchodkyňa, pracujúci, dôchodok, zmluva Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Najdôležitejším benefitom, ktorý zaujíma väčšinu pracujúcich dôchodcov, je možnosť zvýšiť si svoj dôchodok. Vďaka tomu, že im zamestnávateľ strháva z platu odvody na dôchodkové poistenie, môžu po skončení práce požiadať o prepočítanie svojej penzie. Koľko peňazí im Sociálna poisťovňa pridá, závisí predovšetkým od toho, ako dlho pracovali a koľko zarábali.

Viac peňazí dostanú tí ľudia, ktorí po dosiahnutí dôchodkového veku ďalej pracovali, pričom nepoberali dôchodok. V porovnaní s tým, keby súčasne pracovali aj poberali penziu, by mala byť suma zvýšenia dvojnásobná. Navyše majú nárok aj na ďalšie zvýšenie dôchodku o pol percenta za každých 30 dní, keď nepoberali dôchodok, hoci naň mali nárok. Ak by niekto požiadal o dôchodok napríklad jeden rok po dovŕšení dôchodkového veku, vypočítaná suma penzie sa mu zvýši o šesť percent.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Koľko môžu dôchodcovia zarobiť, ak nechcú platiť dane.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Nárok na zvýšenie penzie majú penzisti, ktorí pracujú na zmluvu a od januára tohto roku aj tí, ktorí sú zamestnaní na dohodu. Už aj im musia totiž zamestnávatelia strhávať odvody na dôchodkové poistenie. Ak človek zamestnaný na zmluvu má rovnaký plat ako jeho kolega pracujúci na dohodu, mala by byť aj suma zvýšenia rovnaká.

Pracujúci dôchodcovia môžu získať aj ďalšie dávky zo Sociálnej poisťovne v závislosti od toho, aké odvody si platia. Starobným penzistom pracujúcim na zmluvu zamestnávateľ strháva z platu okrem dôchodkového poistenia aj nemocenské poistenie. Po splnení podmienok môžu preto získať nemocenskú dávku v prípade choroby alebo ošetrovné, ak sa musia starať o chorého člena rodiny. Starobní dôchodcovia, ktorí pracujú na dohodu, platia len dôchodkové poistenie, preto na nemocenské dávky nemajú nárok.

Rovnako ako ostatní pracujúci majú aj dôchodcovia nárok na dovolenku v dĺžke minimálne päť týždňov za kalendárny rok. To sa však týka len ľudí, ktorí pracujú na zmluvu. Dohodári nárok na dovolenku nemajú. Zamestnávatelia musia dôchodcom pracujúcim na zmluvu takisto poskytnúť až sedem dní plateného voľna do roka na návštevu lekára. Ľudia, ktorí sú zamestnaní na dohodu, majú v takom prípade nárok len na neplatené voľno.

Rovnako aj stravné lístky musia dostať len ľudia, ktorí pracujú na zmluvu. Za každé odpracované štyri hodiny im zamestnávateľ buď poskytne teplé jedlo, alebo im dá stravný lístok v minimálnej hodnote tri eurá, z čoho sám musí uhradiť 55 percent, teda 1,65 eura. V mesiaci, ktorý má 20 pracovných dní, si tak zamestnanec vďaka stravným lístkom polepší o 33 eur.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodcovia