Odchod do penzie? Nachystajte si doklady

Počet starobných dôchodcov každým rokom pribúda. Dnes žije na Slovensku viac ako 1,3 milióna dôchodcov, z toho takmer 980-tisíc je starobných.

06.08.2013 06:30
d§chodca, dôchodok, dôchodkyňa, penzia, vdova Foto:
Ilustračné foto.
debata

„V prvom polroku tohto roka priznala Sociálna poisťovňa 38 581 nových dôchodkov, z tohto počtu bolo 8 638 starobných dôchodkov. Tento dôchodok začalo poberať 6 923 mužov a 1 715 žien. Priemerná výška novopriznaného starobného dôchodku za prvý polrok u mužov bola 510,33 eura a u žien 355,56 eura,“ informoval riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Predčasných starobných dôchodkov Sociálna poisťovňa priznala 7 897, z toho 5 884 mužom a 2 013 ženám. Priemerná výška tohto dôchodku za prvý polrok tohto roka u mužov bola 426,39 eura a u žien 342,15 eura.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Ako sa počíta suma starobného dôchodku a od čoho závisí jeho výška.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Na vybavovanie penzie by sa mal starobný dôchodca začať riadne pripravovať niekoľko mesiacov pred podaním žiadosti. Vyhne sa tak prípadným prieťahom. Celý proces vybavovania sa začína návštevou Sociálnej poisťovne a podaním žiadosti, ku ktorej treba priložiť viacero dokladov.

Na starobný dôchodok má nárok každý, kto odpracoval aspoň 15 rokov a dovŕšil dôchodkový vek, ktorý je v súčasnosti 62 rokov. Ak však jedna z týchto podmienok nie je splnená, nárok na penziu nevznikne.

„O starobný dôchodok je možné požiadať najskôr odo dňa dovŕšenia dôchodkového veku. Pred uplatnením nároku naň je vhodné navštíviť pobočku Sociálnej poisťovne podľa miesta trvalého pobytu poistenca, požiadať o informáciu, aké doklady je v konkrétnom prípade potrebné na spísanie žiadosti predložiť, a dohodnúť si termín spísania žiadosti tak, aby žiadateľ mohol na spísanie žiadosti priniesť všetky potrebné doklady,“ vysvetlil hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Po spísaní žiadosti a priložení všetkých dokladov k nej Sociálna poisťovňa o žiadosti rozhodne najneskôr do 60 dní. Ak však nastanú nejaké problémy, môže ju predĺžiť najviac o 60 dní, čo vám písomne oznámi. „Lehotu, v ktorej musí Sociálna poisťovňa rozhodnúť o žiadosti, je možné predĺžiť len v mimoriadne zložitých prípadoch. Jej prekročenie spôsobuje najmä skutočnosť, že žiadateľ uvedie aj takú dobu poistenia, ktorá nie je na jeho individuálnom účte, a na jej preukázanie nepredložil žiaden dôkaz.“ Priznanie penzie trvá dlhšie aj vtedy, ak budúci penzista pracoval aj v zahraničí a bez zhodnotenia týchto dôb nespĺňa podmienky nároku na dôchodok. V týchto situáciách môže pomôcť, ak pozná číslo svojho sociálneho poistenia v zahraničí. Ich zisťovanie prostredníctvom nositeľa sociálneho poistenia v zahraničí potom už uskutoční Sociálna poisťovňa.

Ak žiadateľ o dôchodok nevie preukázať chýbajúce odpracované roky a zamestnávateľ už neexistuje, Sociálna poisťovňa zisťuje potrebné doklady prostredníctvom nástupníckych organizácií alebo archívov. Ak sa tieto údaje nepodarí zistiť, môžete o chýbajúcich rokoch a zárobkoch urobiť čestné vyhlásenie pred zamestnancom Sociálnej poisťovne alebo notárom, pričom vo vyhlásení by ste mali navrhnúť minimálne dvoch ľudí, ktorí o tomto vašom zamestnaní vedia. Vyhlásenie musí obsahovať – meno, priezvisko, aj predchádzajúce priezvisko, rodné číslo, dátum a miesto narodenia a adresu trvalého pobytu; údaje o zamestnaní – názov a adresu zamestnávateľa, druh zamestnania, hrubý zárobok.

Suma budúcej penzie sa potom vypočíta podľa vzorca. To znamená, že suma dôchodku závisí od hrubých zárobkov dosiahnutých od 1. 1. 1984 do posledného roku pred rokom, v ktorom vznikol nárok na dôchodok. Teda ak máte nárok na dôchodok v roku 2013, do penzie sa vám budú započítavať roky 1984 až 2012. Z týchto zárobkov sa vypočíta priemerný osobný mzdový bod. „Sumu dôchodku ďalej ovplyvňuje aj obdobie dôchodkového poistenia od dovŕšenia 16. roku veku do posledného dňa, ktorý predchádza dňu vzniku nároku na dôchodok a aktuálna dôchodková hodnota, ktorú každoročne ustanoví rezort práce. Aktuálna dôchodková hodnota na tento rok predstavuje 10,0098 eura,“ dodal Višváder.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #Dôchodcovia