Dôchodok si možno zvýšiť prácou, o prepočítanie treba požiadať

Ľudia celý život platia štátu odvody a očakávajú, že za to sa o nich po dosiahnutí dôchodkového veku postará. Mnohí však zostanú prekvapení, keď zistia, že ich dôchodok nedosahuje ani polovicu mzdy, ktorú dovtedy dostávali.

03.08.2013 06:30
dôchodca, dôchodkyňa, pracujúci, dôchodok, zmluva Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Priemerný starobný dôchodok vlani dosahoval výšku 375,89 eura. Keďže priemerná hrubá mzda na Slovensku bola na úrovni 805 eur, priemerný dôchodok predstavoval 46,69 percenta z priemerného platu. V porovnaní s čistou mzdou z priemerného platu dosahuje priemerný dôchodok približne 60 percent jej úrovne.

Výška dôchodku sa počíta podľa vzorca, v ktorom sa násobí aktuálna dôchodková hodnota s priemerným osobným mzdovým bodom a počtom odpracovaných rokov. Aktuálnu dôchodková hodnota sa mení každý rok v závislosti od rastu priemerných platov v treťom štvrťroku. Priemerný osobný mzdový bod sa zase odvíja od zárobku, z ktorého si daný človek platil odvody. Ak niekto dosahuje plat na úrovni priemernej mzdy, získa za daný rok osobný mzdový bod na úrovni 1. V prípade, že zarábal viac, bude jeho osobný mzdový bod vyšší, ak zarábal menej, zase nižší. Osobné mzdové body za jednotlivé roky sa následne spriemerujú, čím získame priemerný osobný mzdový bod. V praxi to znamená, že čím dlhšie niekto pracuje a čím viac zarába, tým by mal byť jeho dôchodok vyšší.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku O zvýšenie požiadajte, až keď prestanete pracovať.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Aj ľudia, ktorí už dostávajú dôchodok, majú šancu si ho ešte zvýšiť. Ale opäť len prácou. Aj tu platí, že čím dlhšie niekto pracuje a čím viac zarobí, tým jeho dôchodok vzrastie výraznejšie.

Penzia sa zvýši viac tým ľuďom, ktorí po dosiahnutí dôchodkového veku naďalej pracujú, pričom nepoberajú dôchodok. V porovnaní s tým, keby dostávali dôchodok, je suma zvýšenia dvojnásobná. Navyše sa im dôchodok zvýši aj o pol percenta za každých 30 dní, keď nepoberali penziu, hoci na ňu mali nárok. Každý by si však mal rozmyslieť, či sa mu oplatí požiadať o dôchodok až neskôr. Bude trvať totiž niekoľko rokov, kým mu suma zvýšenia vynahradí dôchodok, ktorý by dostával, ak by oň požiadal hneď.

Sociálna poisťovňa nezvyšuje pracujúcim penzistom ich dôchodky automaticky, ale len vtedy, ak o to požiadajú. Urobiť tak môžu až po tom, čo im zanikne dôchodkové poistenie, teda keď prestanú pracovať. Požiadať o zvýšenie dôchodku však môžu len raz do roka a to aj vtedy, ak by im dôchodkové poistenie zaniklo počas roka viackrát.

Od januára tohto roku majú nárok na zvýšenie svojej penzie aj ľudia, ktorí pracujú na dohodu. Keďže do konca minulého roku dohodári neplatili odvody na dôchodkové poistenie, nemali nárok ani na prepočítanie penzie. Pri výpočte zvýšenia sa na dohodárov hľadí rovnako ako na riadnych zamestnancov. Ak dôchodca pracujúci na zmluvu zarába rovnako ako jeho kolega pracujúci na dohodu, Sociálna poisťovňa by im mala zvýšiť dôchodok o rovnakú sumu.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie dôchodku #pracujúci dôchodcovia