Otázky a odpovede: O pracujúcich predčasných dôchodcoch

Som poberateľom predčasného starobného dôchodku. Dňa 8. 8. 2013 dovŕšim dôchodkový vek a chcel by som sa zamestnať. Ako a kedy príde k prechodu z predčasného starobného dôchodku na riadny starobný dôchodok? Dostanem o tejto zmene rozhodnutie?

29.07.2013 05:58
Práca, profesia, priemysel, automobilky Foto:
Ilustračné foto
debata

Predčasný starobný dôchodok po dovŕšení dôchodkového veku je starobný dôchodok. To znamená, že od 8. 8. 2013 budete poberateľom starobného dôchodku. O tejto skutočnosti Sociálna poisťovňa rozhodnutie nevydáva.

Mám živnosť. Môžem ísť do predčasného dôchodku vo svojich 61 rokoch?

Poistenec má nárok na predčasný starobný dôchodok, ak ku dňu, od ktorého žiada o jeho priznanie, bol dôchodkovo poistený najmenej 15 rokov, chýbajú mu najviac dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku a suma predčasného starobného dôchodku je vyššia ako 1,2-násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu. Nárok na výplatu predčasného starobného dôchodku nevzniká, ak poistenec ku dňu vzniku nároku na predčasný starobný dôchodok je povinne dôchodkovo poistený ako zamestnanec, alebo samostatne zárobkovo činná osoba (t. j. je zamestnaný alebo vykonáva samostatne zárobkovú činnosť). To znamená, že ak ste povinne dôchodkovo poistený ako samostatne zárobkovo činná osoba (živnostník), nemôžete požiadať o predčasný starobný dôchodok. Zákon o sociálnom poistení neumožňuje súbeh zamestnania a poberania predčasného starobného dôchodku.

Spĺňam podmienky nároku na predčasný starobný dôchodok. Nemôžem však o tento dôchodok požiadať, lebo ešte stále pracujem. Ak by som však ukončil zamestnanie, do priznania dôchodku budem bez príjmu. Aké sú možnosti, aby občan, ktorý ukončí zamestnanie a požiada o priznanie predčasného starobného dôchodku, nezostal do priznania dôchodku bez príjmu?

Zákon o sociálnom poistení neumožňuje súbeh zamestnania na riadnu pracovnú zmluvu, z ktorého vyplýva povinné dôchodkové poistenie, a poberania predčasného starobného dôchodku. Každý občan sa musí rozhodnúť individuálne s prihliadnutím na svoju ekonomickú a sociálnu situáciu, či zostane pracovať až do dovŕšenia dôchodkového veku, alebo zamestnanie na riadnu pracovnú zmluvu ukončí a požiada o priznanie predčasného starobného dôchodku, pričom musí brať do úvahy aj skutočnosť, že od ukončenia zamestnania do priznania dôchodku bude bez príjmu. Podľa zákona o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov je Sociálna poisťovňa povinná rozhodnúť o priznaní dôchodku do 60 dní od začatia konania, v mimoriadne zložitých prípadoch môže túto lehotu predĺžiť najviac o 60 dní.

Požiadal som o priznanie predčasného starobného dôchodku od 29. 5. 2013. Rozhodnutie som ešte nedostal. Od 1. 8. 2013 mám možnosť nastúpiť do zamestnania. Môžem dôchodok odmietnuť? Z akého dôvodu a za akých podmienok?

Občan, ktorý požiadal o predčasný starobný dôchodok, môže odstúpiť od svojej žiadosti (zobrať späť svoju žiadosť) bez udania dôvodu najneskôr do 30 dní odo dňa doručenia rozhodnutia o priznaní dôchodku. Odstúpenie od žiadosti treba zaslať písomne a adresovať ju ústrediu Sociálnej poisťovne. Žiadosť musí obsahovať identifikačné údaje (meno, priezvisko, rodné číslo, adresu), musí z nej jasne vyplývať, že odstupuje od žiadosti o dôchodok a musí byť podpísaná žiadateľom. Sociálna poisťovňa na základe tejto žiadosti vydá písomné rozhodnutie o zastavení konania o dôchodku. V prípade, že už boli poukázané sumy na predčasnom starobnom dôchodku, Sociálna poisťovňa vydá rozhodnutie o vrátení neprávom vyplatených súm na dôchodku, ktoré je občan povinný vrátiť.

Od 5. 12. 2011 mi bol priznaný predčasný starobný dôchodok, ktorý sa mi od septembra 2012 nevypláca, nakoľko som zamestnaná. Dňa 5. 8. 2013 dovŕšim dôchodkový vek. Môžem od tohto dňa požiadať o uvoľnenie výplaty starobného dôchodku, aj keď budem naďalej pracovať?

Nárok na výplatu dôchodku vzniká aj dovŕšením dôchodkového veku, nakoľko dovŕšením dôchodkového veku sa predčasný starobný dôchodok stáva starobným dôchodkom. Výplata starobného dôchodku nie je obmedzená v dôsledku súbehu s výkonom zárobkovej činnosti, preto po dovŕšení dôchodkového veku je možné požiadať o jeho uvoľnenie, aj keď nezaniklo povinné dôchodkové poistenie, alebo je možné naďalej vykonávať zárobkovú činnosť bez poberania starobného dôchodku. O zvýšenie starobného dôchodku je však možné požiadať až po zániku povinného dôchodkového poistenia.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #Dôchodcovia