Dôchodcovia môžu dostať viaceré dávky od štátu

Penzie, limity na lieky, lacnejšie cestovanie, ale aj dávky v núdzi, vianočný príspevok či príspevok na dovolenku. Dávky, ktoré môže dôchodca dostať od štátu, ak spĺňa podmienky na ich priznanie.

01.06.2013 06:30
dôchodca, dôchodkyňa Foto:
Ilustračné foto.
debata (8)

Odchod do dôchodku je vždy radikálnou zmenou v živote človeka. Napríklad aj v tom, že príjmom sa stáva penzia, ktorá je na úrovni približne polovice zárobku. Dnes je priemerný dôchodok na Slovensku vo výške 388 eur. Je však mnoho takých dôchodcov, ktorí dostávajú oveľa menej. V poslednom čase do tejto skupiny pribúdajú aj živnostníci, ktorí platili odvody z minima a dosiahli dôchodkový vek.

Ak Sociálna poisťovňa vypočíta budúcemu dôchodcovi penziu nižšiu ako životné minimum, informuje v konkrétnych prípadoch listom samotného dôchodcu o možnosti posúdenia hmotnej núdze a zabezpečenia dávkou v núdzi a príspevkami k nej, respektíve oznamuje Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny identifikačné údaje poberateľa dôchodku, ktorý má nárok na dávku v hmotnej núdzi. O samotnú dávku potom dôchodca žiada úrad práce a ten určuje aj výšku samotnej dávky alebo príspevkov k nej. „Suma, pri ktorej dôchodcovi môže vzniknúť nárok na dávku, závisí od sumy životného minima, ktorá sa každoročne mení. Životné minimum ešte do 30. júna predstavuje sumu 194,58 eura,“ povedal hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Identifikačné údaje dôchodcu Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny oznamuje ústredie Sociálnej poisťovne, ak ide o poberateľa starobného dôchodku, starobného a vdovského či vdoveckého dôchodku, alebo o poberateľa sociálneho dôchodku staršieho ako 62 rokov.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Penzisti dostanú aj vianočný príspevok.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Podľa hovorcu Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Petra Zemana je cieľom dávky v hmotnej núdzi a príspevkov k nej spolu s príjmami občana zabezpečiť základné životné podmienky a pomôcť v hmotnej núdzi. Základné životné podmienky sú jedno teplé jedlo denne, nevyhnutné ošatenie a prístrešie.

Ak žije penzista sám, má nárok na dávku 60,50 eura mesačne. Ak žije v domácnosti s ďalšími osobami, musí aj ich úrad práce posúdiť a zistiť, či majú pri spoločnom hodnotení na ňu nárok. Ďalšou možnosťou je ochranný príspevok vo výške 63,07 eura. Ten sa poskytuje ľuďom, ktorí si nemôžu zlepšiť svoju situáciu prácou. Dôchodcovia majú nárok aj na 2 eurá mesačne na zdravotnú starostlivosť a príspevok na bývanie.

Ak je dôchodca uznaný za ťažko zdravotne postihnutého a vlastní preukaz ŤZP, môže úrad práce požiadať o príspevok na kompenzáciu svojho zdravotného postihnutia. Podmienky na priznanie sú však veľmi prísne, mnohí zo žiadateľov tvrdia, že až diskriminačné. Ak však človek spĺňa podmienky, môže dostať jeden zo štrnástich príspevkov, ktoré úrad vypláca. Napríklad peňažný príspevok na kompenzáciu zvýšených nákladov, kúpu pomôcky, osobnú asistenciu, kúpu či úpravu auta a podobne.

Už niekoľko rokov dostávajú penzisti v decembri vyplatený aj vianočný príspevok. Pevne stanovená je len jeho maximálna výška – 66,39 eura. Zo Sociálnej poisťovne ho dostávajú všetci poberatelia predčasných starobných, starobných, invalidných, pozostalostných a sociálnych dôchodkov, ak majú nárok na dôchodok za december v roku, keď sa vypláca a majú bydlisko na Slovensku.

Dôchodcom pomáhajú aj ochranné limity na doplatky za lieky, pričom ten je stanovený na 45 eur za štvrťrok. Peniaze vracajú zdravotné poisťovne automaticky. Poisťovňa posiela peniaze naspäť do 90 dní po ukončení štvrťroka.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba