Pracovať možno aj na dôchodku, obmedzenia platia len pre predčasných penzistov

Desaťtisíce ľudí aj po dosiahnutí dôchodkového veku naďalej pracujú. Zlepšujú si tak svoj príjem, keďže dôchodok veľakrát dosahuje len polovicu hrubej mzdy, ktorú penzista dostával pred dosiahnutím dôchodkového veku.

25.05.2013 06:30
traktor, dôchodca, pracujúci Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zákon nijako neobmedzuje pracujúcich dôchodcov. Môžu vykonávať rovnaké činnosti ako mladší ľudia. „Isté obmedzenie môže spočívať v zdravotných požiadavkách, ale to je už individuálne a závisí od zdravotného stavu toho-ktorého dôchodcu,“ vraví Viktor Križan z Právnickej fakulty Trnavskej univerzity.

Zamestnávateľ nemôže nikomu dať ani výpoveď preto, že dosiahol dôchodkový vek. Aj keď sa zamestnávatelia snažili, aby do Zákonníka práce pribudla aj takáto možnosť, v súčasnosti to nie je možné. Firma môže dať zamestnancovi výpoveď len v prípadoch, ktoré vymenúva zákon. A dosiahnutie dôchodkového veku medzi takéto dôvody nepatrí.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Je pre dôchodcu výhodnejšie pracovať na zmluvu alebo na dohodu?.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Obmedzenia však platia pre predčasných starobných dôchodcov. Zákon im neumožňuje, aby boli zároveň povinne dôchodkovo poistení a poberali predčasnú penziu. To znamená, že ak sa predčasný dôchodca zamestná, Sociálna poisťovňa mu automaticky zastaví výplatu dôchodku. Ešte vlani platilo, že predčasní penzisti sa nemohli zamestnať len na pracovnú zmluvu. Od januára sú však povinne dôchodkovo poistení aj všetci dohodári. To má za následok, že predčasní dôchodcovia nemôžu pracovať už ani na dohodu. Jedinou možnosťou, ako si môžu zvýšiť svoj príjem, je pracovať na živnosť. Ak by si niekto teraz založil živnosť, nebude musieť až do júla budúceho roku platiť žiadne odvody do Sociálnej poisťovne. A keďže nebude povinne dôchodkovo poistený, môže poberať predčasný dôchodok. Povinné dôchodkové poistenie mu od júla budúceho roku vznikne až v prípade, že za tento rok jeho hrubý zárobok prekročí 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu, čo je 4 716 eur. Ak niekto zarobí menej, dôchodkové poistenie mu nevznikne. A v prípade, že senior dovtedy dovŕši dôchodkový vek, bude sa považovať už za riadneho starobného dôchodcu, a preto môže byť dôchodkovo poistený aj poberať penziu.

Pracovať môžu aj invalidní dôchodcovia, ak im to ich zdravotný stav dovoľuje. Bez obmedzení môžu dostávať invalidný dôchodok aj mzdu. Nijako nie je obmedzená ani maximálna suma, ktorú môžu invalidní penzisti zarobiť.

Na rozdiel od starobných a predčasných dôchodcov nemajú invalidní dôchodcovia nárok na zvýšenie svojej penzie za obdobie dôchodkového poistenia. Starobní a predčasní dôchodcovia môžu vždy po zániku dôchodkového poistenia, teda keď prestanú pracovať, požiadať o zvýšenie svojho dôchodku. Suma zvýšenia závisí od toho, ako dlho pracovali, koľko zarábali a či počas zamestnania dostávali dôchodok, alebo nie. Invalidným penzistom sa odpracované roky započítajú až pri výpočte starobného dôchodku.

Starobní a predčasní dôchodcovia sú v porovnaní s ostatnými pracujúcimi v nevýhode pri platení daní. Ich nezdaniteľné minimum sa totiž znižuje o vyplatený dôchodok. Väčšina penzistov preto musí zaplatiť daň z celého svojho príjmu. Ak napríklad dôchodca pracuje za 400 eur mesačne, zaplatí na daniach o 59 eur viac ako mladší človek. Invalidní dôchodcovia majú však nárok na celú nezdaniteľnú časť bez ohľadu na výšku svojho dôchodku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba