Dôchodcovia si môžu zvýšiť penziu prácou

Ľudia, ktorí už poberajú predčasný alebo starobný dôchodok, si môžu svoju penziu zvýšiť prácou. Ak sa zamestnajú a z tejto práce im vznikne povinné dôchodkové poistenie, môžu požiadať o zvýšenie svojho dôchodku.

06.04.2013 06:30
pracujúci, dôchodca, penzista, zamestnanec Foto:
Ilustračné foto.
debata

Do konca minulého roku boli povinne dôchodkovo poistení len ľudia pracujúci na zmluvu alebo živnostníci. Od januára tohto roku musia zamestnávatelia platiť dôchodkové poistenie už aj za ľudí pracujúcich na dohodu. To znamená, že ak dôchodca bude v tomto roku pracovať na dohodu, vznikne mu nárok na zvýšenie dôchodku.

O zvýšenie dôchodku je možné požiadať až po zániku dôchodkového poistenia, teda až po tom, čo dôchodca prestane pracovať. V prípade, že má niekto súčasne viacero dôchodkových poistení, podať žiadosť môže až po tom, čo mu zaniknú všetky poistenia. Penzistom vzniká nárok na zvýšenie dôchodku aj vtedy, keď zmenia zamestnávateľa. V takom prípade im pôvodné dôchodkové poistenie zanikne a bez ohľadu na to, že od nasledujúceho dňa im vznikne nové poistenie, môžu podať žiadosť o zvýšenie dôchodku. Dôchodcovia môžu žiadať o prepočítanie penzie len raz počas kalendárneho roka, a to aj vtedy, ak im dôchodkové poistenie zanikne viackrát.

Koľko peňazí Sociálna poisťovňa pridá pracujúcim dôchodcom, závisí od toho, ako dlho po dosiahnutí dôchodkového veku pracovali a koľko zarábali. Čím viac niekto zarába a čím dlhšie pracuje, tým by mala byť aj suma zvýšenia vyššia.

Viac peňazí dostanú tí ľudia, ktorí po získaní nároku na dôchodok pracovali a nepoberali pritom dôchodok, hoci naň mali právo. Okrem toho, že im patrí suma zvýšenia na základe sumy, ktorú zarobili, sa im vypočítaný dôchodok zvýši o pol percenta za každých 30 dní, keď pracovali a nepoberali dôchodok.

Od januára majú nárok na polpercentné zvýšenie dôchodkov za každých 30 dní aj pracujúci predčasní penzisti. Štát im týmto spôsobom kompenzuje to, že pri priznávaní predčasného dôchodku prišli o pol percenta za každých začatých 30 dní, ktoré im chýbali do dovŕšenia dôchodkového veku, no tým, že sa znovu zamestnali, predčasnú penziu im prestal vyplácať. Požiadať o toto polpercentné zvýšenie môžu predčasní penzisti až po tom, čo dovŕšia dôchodkový vek.

Zvýšiť si dôchodok prácou môžu len predčasní a starobní dôchodcovia. Invalidní penzisti síce tiež môžu pracovať, ak im to zdravotný stav dovoľuje, nebude to však mať vplyv na výšku ich invalidnej penzie. Tú im Sociálna poisťovňa zvýši len vtedy, ak sa im zhorší zdravotný stav.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba