Invalidita nie je ťažké zdravotné postihnutie. A naopak

Invalidný dôchodca dostáva invalidný dôchodok zo Sociálnej poisťovne, ťažko zdravotne postihnutý človek môže dostať príspevky z úradu práce. Ten, kto je uznaný za invalidného, ale nemusí byť zároveň aj ťažko zdravotne postihnutý. A naopak. Rozdiel si uvedomuje málokto, často v tom nemajú celkom jasno ani ľudia, ktorých sa to týka.

23.03.2013 06:30
invalid, invalidný, parkovací, vozíčkár,...
Ilustračné foto.
debata (1)

„Invalidný dôchodok nemá s ťažkým zdravotným postihnutím nič spoločné. Či je niekto invalidný alebo nie, nemá vplyv na to, či má alebo nemá nárok na peňažný príspevok na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia,“ vraví Mária Kiššová, vedúca oddelenia peňažných príspevkov na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ŤZP na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny v Piešťanoch. „Pokiaľ ide o posudzovanie invalidity, tá sa posudzuje podľa zákona o sociálnom poistení, kým ťažké zdravotné postihnutie zas podľa zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia,“ dodala.

A tak človek, ktorý požiada o invalidný dôchodok, musí byť posudkovým lekárom Sociálnej poisťovne uznaný za invalidného s mierou poklesu schopnosti pracovať o viac ako 40 percent, aby mal nárok na invalidný dôchodok. Ak je však niekto uznaný za ťažko zdravotne postihnutého, nedostáva žiadnu pravidelnú dávku. „O vydaní preukazu ťažko zdravotne postihnutej osoby rozhodujú úrady práce a tento človek napriek istému hendikepu nedostáva žiadnu náhradu mzdy, môže však dostať príspevok na kompenzáciu. Pri takejto žiadosti sa posudzuje strata, respektíve zníženie telesných a zmyslových schopností, ktorá nemusí mať vplyv na schopnosť pracovať, ale má vplyv na aktívny život,“ priblížila Mária Kiššová.

Za príspevkom na úrad práce

Stáva sa, že si ľudia myslia, že ak majú priznaný invalidný dôchodok, majú nárok aj na kompenzačné príspevky. Lenže ak nie sú zároveň držiteľmi preukazu ŤZP, na príspevky nárok nemajú. Rovnako nemajú všetci nárok ani na parkovací preukaz.

„Ak splní podmienky na príspevok na kompenzáciu človek, ktorý je invalidný podľa posudku lekára Sociálnej poisťovne a navyše je podľa komplexného posudku vydaného úradom práce uznaný aj ako ťažko zdravotne postihnutý, môže úrad práce požiadať o niektorý z príspevkov. Na základe jeho písomnej žiadosti potom úrad začne konať,“ konštatovala Kiššová.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Kedy môže Sociálna poisťovňa zamietnuť žiadosť o invalidný dôchodok.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Je však mnoho ťažko zdravotne postihnutých ľudí, ktorí na príspevky nemajú nárok. Ak sa však zhorší ich zdravotný stav, môžu oň požiadať. „Každý občan si môže požiadať o peňažný príspevok na kompenzáciu ŤZP kedykoľvek. Základnou podmienkou, ktorá musí byť na tieto účely splnená, je, že má ťažké zdravotné postihnutie s mierou funkčnej poruchy najmenej 50 percent,“ konštatoval hovorca Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Zeman. „Funkčná porucha je nedostatok telesných, zmyslových alebo duševných schopností osoby, ktorá z hľadiska predpokladaného vývoja zdravotného postihnutia bude trvať dlhšie ako 12 mesiacov.“ Ďalšou podmienkou je, že podľa komplexného posudku je odkázaná na niektorý z príspevkov na kompenzáciu.

V zákone o peňažných príspevkoch na kompenzáciu je upravených 17 druhov príspevkov a okrem všeobecných podmienok, za akých sa poskytujú, musia byť splnené aj ďalšie podmienky vzťahujúce sa na jednotlivé príspevky, vrátane podmienky príjmu a majetku. Podmienky sú prísne a musia byť splnené všetky. Aj keď sa napríklad na prvý pohľad zdá, že človek, ktorý je ťažko zdravotne postihnutý a má zníženú schopnosť hýbať sa, môže mať nárok na príspevok na kúpu auta, opak je pravda. Pri jeho kúpe musia byť splnené viaceré podmienky. Možno ho poskytnúť, ak hendikepovaná osoba oň požiada najneskôr do konca roka, v ktorom dovŕši 65 rokov. Nedostane ho však na auto staršie ako päť rokov. „Ďalšou, nemenej dôležitou podmienkou je, aby bola osoba s ŤZP zamestnaná alebo preukázala, že zamestnaná bude, podniká alebo sa jej poskytuje sociálna služba v domove sociálnych služieb, alebo navštevuje školské zariadenie alebo preukáže, že ho bude navštevovať a auto bude využívať najmenej dvakrát v týždni na prepravu do zamestnania, školy alebo do domova sociálnych služieb,“ vysvetľuje Mária Kiššová. Podobne prísne sú určené podmienky aj pri ostatných príspevkoch a každý sa posudzuje podľa presne stanovených pravidiel.

Ten, kto ich dostáva, však musí počítať s tým, že ich ovplyvňuje aj výška príjmu. Ich výplatu tak mohla ovplyvniť januárová valorizácia, keďže dávky dôchodkového poistenia a výsluhového zabezpečenia sa na účely poskytovania peňažných príspevkov považujú za príjem. Zmena výšky dôchodku tak mohla mať vplyv na všetky opakované príspevky, t. j. na peňažný príspevok na osobnú asistenciu, na prepravu, na kompenzáciu zvýšených výdavkov a na príspevok na opatrovanie.

O invalidný dôchodok treba žiadať v Sociálnej poisťovni

Invalidný dôchodok má ľuďom, ktorí z dôvodu invalidity stratili čiastočne alebo úplne schopnosť pracovať, sčasti nahradiť ich príjem pred vznikom invalidity. „Občan je invalidný, ak má pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 percent v porovnaní so zdravým človekom,“ konštatuje hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav je stav, ktorý spôsobuje pokles schopnosti pracovať a ktorý má podľa poznatkov lekárskej vedy trvať dlhšie ako jeden rok.

„Pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť posudzuje posudkový lekár pobočky Sociálnej poisťovne na základe lekárskych správ a údajov zo zdravotnej dokumentácie, pričom miera poklesu v percentách sa určuje podľa druhu zdravotného postihnutia, ktoré je rozhodujúcou príčinou dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu,“ vysvetľuje. Tú možno potom navýšiť najviac o 10 percent, ak závažnosť ostatných zdravotných postihnutí ovplyvňuje pokles schopnosti pracovať.

Každý, kto o takúto penziu chce požiadať, musí podať písomnú žiadosť priamo v Sociálnej poisťovni. Na to, aby mal človek nárok na invalidný dôchodok, musí spĺňať tri podmienky: byť invalidným, získať potrebný počet rokov dôchodkového poistenia a ku dňu vzniku invalidity nesplniť podmienky nároku na starobný alebo predčasný starobný dôchodok.

Skutočnosť, že je človek invalidný a poberá invalidný dôchodok, nemá žiadny vplyv na to, že pracuje. „Nejde o zneužívanie poberania invalidných dôchodkov. Zákon o sociálnom poistení ani iný právny predpis nezakazuje súčasné poberanie invalidného dôchodku a výkon primeranej zárobkovej činnosti,“ vysvetlil Višváder. „Invalidný dôchodca môže pracovať bez ohľadu na to, aká výška miery poklesu schopnosti pracovať mu bola priznaná.“ Pri niektorých druhoch ochorení podmieňujúcich invaliditu je práca dokonca lekársky odporúčaná ako jedna z foriem terapie. „Pri mnohých, najmä psychických ochoreniach, je fyzická aktivita veľmi priaznivá pre zdravotný stav a na udržanie dlhodobej stabilizácie ochorenia,“ konštatoval hovorca.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba