Kedy môže Sociálna poisťovňa zamietnuť žiadosť o invalidný dôchodok

Stane sa tak vtedy, ak je miera poklesu schopnosti pracovať u poistenca menej ako 41 percent v porovnaní so zdravou osobou alebo ak poistenec nezískal potrebný počet odpracovaných rokov na vznik nároku na invalidný dôchodok (potrebný počet rokov dôchodkového poistenia sa nevyžaduje, ak sa poistenec stal invalidným v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania; v období, v ktorom je nezaopatreným dieťaťom; v období, v ktorom je doktorandom v dennej forme štúdia a nedovŕšil 26 rokov veku).

23.03.2013 06:30
sociálna poisťovňa, odvody, dôchodok, dôchodky,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Príklad 1

Pán Juraj si podal žiadosť o invalidný dôchodok, posudkovým lekárom bol posúdený jeho dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav na účely invalidity. Na základe lekárskych správ a údajov zo zdravotnej dokumentácie bola stanovená miera poklesu schopnosti pracovať na 35 percent.

Sociálna poisťovňa jeho žiadosť zamietla s odôvodnením, že nie je invalidný, keďže jeho miera poklesu schopnosti pracovať je 35 %, a teda nie je vyššia ako 40 percent v porovnaní so zdravým človekom.

Príklad 2

Pán Karol má 46 rokov a bol na základe žiadosti o invalidný dôchodok posudkovým lekárom posúdený jeho dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav na účely invalidity. Na základe lekárskych správ a údajov zo zdravotnej dokumentácie bola stanovená miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť 75 percent, invalidita mu vznikla od 10. marca 2013. Pán Karol má však odpracovaných len 13 rokov.

Jeho žiadosť bola zamietnutá, pretože nezískal potrebný počet odpracovaných rokov na nárok na invalidný dôchodok, pretože má viac ako 45 rokov. Počet odpracovaných rokov potrebných na priznanie invalidného dôchodku vo veku nad 45 rokov je najmenej 15 rokov. Pretože však do dňa vzniku invalidity nezískal najmenej 15 rokov dôchodkového poistenia, nemá nárok na invalidný dôchodok. Môže si však potrebné roky poistenia doplatiť ako dobrovoľne poistená osoba a potom opätovne požiadať o priznanie invalidného dôchodku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba