Na valorizácii sa chystajú šetriť aj Česi

Zmena valorizácie penzií čaká aj českých penzistov. Namiesto zvýšenia o 428 korún (približne 18 eur), dostanú len 156 korún (cca 6,5 eura).

03.05.2012 10:27
dôchodok, dôchodca, penzia, penzista, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Počas nasledujúcich troch rokov by si mali polepšiť o 383 korún (o asi 16 eur). Hovorí o tom návrh zmeny zákona o dôchodkovom poistení, ktorý nedávno schválila česká vláda. Valorizácia by mala pozostávať v tretinového rastu cien a tretinového rastu reálnych miezd. Menej peňazí sa k penzistom dostane v rámci úsporných opatrení, ktorými chce vláda udržať rozpočtový schodok.

Penzie českých dôchodcov sa doteraz valorizujú o rast cien a tretinu rastu reálnych miezd. Od budúceho roku by však mal byť už nastavený nový systém. Vláda tak plánuje v budúcom roku len na výdavkoch na penzie ušetriť takmer desať miliárd korún (viac ako 400 miliónov eur). Za tri roky plánuje ušetriť takmer 50 miliárd korún. S pomalším rastom dôchodkov nesúhlasia dôchodcovské organizácie. Ich členovia sa chystajú vôbec po prvý raz protestovať v uliciach.

Ako chcú valorizovať Česi

  • Česká vláda schválila pred niekoľkými dňami plán zvyšovať dôchodky naďalej percentuálne, no valorizačný koefi cient by sa po novom mal skladať z tretinového rastu cien a tretinového rastu reálnych miezd. Doteraz sa v Česku vždy v januári valorizovalo o celú infláciu a tretinu rastu miezd.
  • Česi chcú nový valorizačný model zaviesť už od budúceho roka. Kabinet po tejto zmene plánuje v budúcom roku na výdavkoch ušetriť 9,5 miliardy, v roku 2014 zhruba 16,1 miliardy a v roku 2015 asi 22,1 miliardy, teda dokopy 47,7 miliardy českých korún.
  • Priemerný český dôchodok je dnes 10 550 korún. Keby sa zákon nemenil, priemerná penzia by sa v roku 2013 zvýšila o 428 korún, no po zmene sa zdvihne len o 156 korún.
  • České organizácie dôchodcov už teraz pripravujú masové demonštrácie proti tomuto zámeru.
debata chyba