Po odchode do penzie ľudia strácajú časť príjmu. Pomôcť im môžu príspevky

Odchodom do dôchodku stráca človek takmer polovicu svojho príjmu. Najhoršie sú na tom tí, ktorí zarábali minimálnu mzdu, alebo len o čosi viac.

15.01.2013 06:30
dôchodca, senior, dedko, domov dôchodcov Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pre mnohých je práve to dôvodom, že pracujú aj popri poberaní dôchodku. Tí penzisti, ktorým to zdravotný stav nedovoľuje, však môžu žiadať o dávku v hmotnej núdzi, majú nárok na vrátenie doplatkov za lieky, môžu žiadať o úľavy na daniach, ale aj lacnejšie cestovať.

Ak Sociálna poisťovňa vypočíta dôchodok nižší ako životné minimum, informuje v konkrétnych prípadoch listom samotného dôchodcu o možnosti posúdenia hmotnej núdze a zabezpečenia dávkou v hmotnej núdzi a príspevkami k nej, respektíve oznamuje Ústrediu úradu práce, sociálnych vecí a rodiny identifikačné údaje poberateľa dôchodku, ktorý má nárok na dávku v hmotnej núdzi. ,,O samotnú dávku potom dôchodca žiada úrad práce a ten určuje aj výšku samotnej dávky alebo príspevkov k nej. Suma, pri ktorej dôchodcovi môže vzniknúť nárok na dávku v hmotnej núdzi, závisí od sumy životného minima, ktorá sa každoročne mení. Životné minimum pritom od 1. júla 2012 predstavuje sumu 194,58 eura," vraví Marian Škotka z komunikačného oddelenia Sociálnej poisťovne. ,,Identifikačné údaje dôchodcu Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny oznamuje ústredie Sociálnej poisťovne, ak ide o poberateľa starobného dôchodku, starobného a vdovského či vdoveckého dôchodku, alebo o poberateľa sociálneho dôchodku staršieho ako 62 rokov," dodal.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku O vrátenie peňazí za lieky penzista žiadať nemusí.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

,,Cieľom dávky v hmotnej núdzi a príspevkov k nej je spolu s príjmami občana zabezpečiť základné životné podmienky a pomôcť v hmotnej núdzi. Základné životné podmienky na účely tohto zákona sú jedno teplé jedlo denne, nevyhnutné ošatenie a prístrešie," povedal hovorca Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Zeman.

Ak žije penzista sám, má nárok na dávku 60,50 eura mesačne. Ak žije v domácnosti s ďalšími osobami, musí úrad práce posúdiť aj ich a zistiť, či majú pri spoločnom hodnotení na ňu nárok. Ďalšou možnosťou je ochranný príspevok vo výške 63,07 eura. Ten sa poskytuje ľuďom, ktorí si nemôžu zlepšiť svoju situáciu prácou. Dôchodcovia majú nárok aj na 2 eurá mesačne na zdravotnú starostlivosť a príspevok na bývanie.

Ak je dôchodca z dôvodu choroby uznaný za ťažko zdravotne postihnutého a vlastní preukaz ŤZP, môže úrad práce požiadať o príspevok na kompenzáciu svojho zdravotného postihnutia. Po splnení prísnych podmienok úrad poskytuje celkovo štrnásť rôznych príspevkov, napríklad peňažný príspevok na kompenzáciu zvýšených nákladov, kúpu pomôcky, osobnú asistenciu, kúpu či úpravu auta a podobne.

Už šiesty rok dostali penzisti v decembri vyplatený aj vianočný príspevok. Pevne stanovená je len maximálna suma príspevku, a to 66,39 eura. ,,Zo Sociálnej poisťovne ho dostávajú všetci poberatelia predčasných starobných, starobných, invalidných, pozostalostných a sociálnych dôchodkov, ak majú nárok na dôchodok za december 2012 a majú bydlisko na Slovensku," povedal hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Dôchodcom pomáhajú aj ochranné limity na doplatky za lieky. Limit je pre nich 45 eur za štvrťrok. Do limitu sa od 1. januára minulého roku započítava viac liekov. Zrušené bolo obmedzenie, že do limitov sa počítajú len tie lieky, ktoré hradí zdravotná poisťovňa vo výške menšej, ako je 75 percent z ceny lieku. Po novom sa tak peniaze vracajú aj za väčšinu antibiotík. Zdravotné poisťovne vracajú peniaze automaticky. Poisťovňa posiela peniaze naspäť do 90 dní po skončení štvrťroka.<pe>

© Autorské práva vyhradené

debata chyba