Koľko môžu dôchodcovia zarobiť, aby neplatili dane?

Väčšina dôchodcov nemá nárok na žiadnu nezdaniteľnú časť základu dane. Ich nezdaniteľné minimum sa totiž znižuje o vyplatený dôchodok. Keďže v tomto roku je nezdaniteľné minimum vo výške 3 735,94 eura, nemá v tomto nárok na žiadnu nezdaniteľnú časť dôchodca, ktorého mesačná penzia je vyššia ako 311,30 eura.

08.01.2013 09:50
penzia, dôchodok, dôchodca Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Penzisti môžu využiť to, že príjem, ktorý nepresiahne polovicu nezdaniteľnej časti základu dane, sa vôbec nezdaňuje. V tomto roku môžu preto zarobiť maximálne 1 867,97 eura a nezaplatia zo svojho zárobku žiadnu daň. Ak pracuje niekto celý rok napríklad na dohodu, môže mesačne v hrubom zarábať až 155 eur.

Aj v prípade, že dôchodca má nízky príjem, zamestnávateľ mu musí z jeho platu strhávať každý mesiac daň. Vopred totiž nemôže vedieť, aký bude jeho celoročný zárobok. Dôchodca môže potom tieto zaplatené dane získať späť, ak podá do konca marca nasledujúceho roku daňové priznanie. Ak jeho príjem nie je vyšší ako polovica nezdaniteľného minima a chce dostať naspäť zaplatené dane, nestačí, ak požiada svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania daní, ale podmienkou je, že sám podá daňové priznanie.

Dôchodcovia môžu využiť oslobodenie od dane do polovice nezdaniteľného minima aj pri prenájme bytu či domu. Ak im po odpočítaní 500-eurovej nezdaniteľnej časti vyjde príjem nižší ako 1 867,97 eura, nemusia vôbec podávať daňové priznanie ani platiť daň.

V prípade, že príjem dôchodcu je čo i len o jeden cent vyšší ako polovica nezdaniteľného minima, už musí zdaniť celý svoj zárobok, respektíve štát mu žiadne dane nevráti.

Mnohí penzisti v minulosti žiadali aj o vrátenie daní z úrokov, ktoré im strhla v banka. V súčasnosti tento postup už nie je možný. Daň z úrokov sa vyberá zrážkou a podľa zákona o dani z príjmov už takto vybranú daň nie je možné uviesť do daňového priznania ako preddavok na daň. Keďže ju nemožno zahrnúť do daňového priznania, nemožno ju ani získať naspäť.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba