Kaník chce chrániť dôchodkových sporiteľov

Občianske združenie Sporiteľ vzniklo z obavy pred poškodením majetku a úspor 1,5 milióna sporiteľov, ktorí sa zapojili dobrovoľne do druhého piliera dôchodkového systému, uviedol Ľudovít Kaník, ktorý pripravoval dôchodkovú reformu.

18.12.2006 14:16
Ľudovít Kaník Foto:
Ľudovít Kaník
debata

Súčasná vláda podľa Kaníka potichu pripravuje zmeny, ktoré majú siahnuť na prostriedky sporiteľov na ich osobných účtoch v dôchodcovských správcovských spoločnostiach. „Zásahy bez odbornej diskusie sú veľmi nezodpovedné a znamenajú škody pre občanov aj ekonomiku krajiny,“ skonštatoval bývalý minister práce.

Kaník napríklad varuje, že možným znížením odvodového percenta do druhého piliera dôchodkového systému z 9 % na 6 % príde každý sporiteľ približne o 400 korún mesačne, čo môže činiť niekoľko stotisíc korún za celé obdobie sporenia.

Vianočná výzva

Všetkým poslaneckým klubom v Národnej rade SR sa chystá združenie Sporiteľ adresovať takzvanú Vianočnú výzvu, aby zvažovali politické rozhodnutia týkajúce sa dôchodkového zabezpečenia. Zdru­ženie pritom poukazuje na 1,5 milióna sporiteľov, ktorí si sporia na dôchodok v druhom pilieri.

Združenie Sporiteľ hodlá okrem toho aj informovať verejnosť o dosahoch legislatívnych zmien na sporiteľov v druhom (kapitalizačnom) pilieri. Kaník chce rady združenia ďalej rozširovať a podľa jeho slov „vytvárať tak silu, ktorá bude informovať verejnosť o tom, že čo je správne a čo nie“.

debata chyba