Opozícii sa nepáči vianočný príspevok

Vianočný príspevok k dôchodku presadí Ficova vláda v parlamente len vďaka prevahe, ktorú má v 85 poslancoch. Hlasy pravicovej opozície zrejme nezíska.

05.09.2006 06:00
Euromince Foto:
Na prednej strane euromincí je mapa západnej časť Európy, po rozšírení únie a vstupu ďalších krajín do eurozóny bude mapa zobrazovať celú Európu.
debata

Pre návrh, ktorý časti penzistov priznáva na konci roka mimoriadny príplatok od 1 500 do 2 000 korún, zrejme nezíska ani jeden hlas z pravicovej opozície. Jej poslanci totiž príspevok v navrhovanej podobe označujú za nespravodlivý, lebo znevýhodňuje časť dôchodcov a dáva peniaze aj tým, ktorí to nepotrebujú. O zákone by mali poslanci rokovať na dnešnej schôdzi Národnej rady, očakáva sa rozsiahla diskusia.

„Nik nespochybňuje potrebu hľadať riešenia na zvýšenie dôchodkov pre ľudí, ktorí ich majú nízke. Ale táto cesta nie je sociálne spravodlivá,“ uviedla bývalá ministerka práce, dnes poslankyňa za SDKÚ Iveta Radičová. Vianočnému príspevku vyčíta napríklad to, že o jeho získaní môže v niektorých prípadoch rozhodnúť jedna koruna. Ak totiž príjem penzistu len o korunu prekročí určenú hranicu, človek môže zostať bez príspevku, prípadne ho dostane znížený.

„Prečo niekto, kto má dôchodok vyšší o nejaké dve-tri koruny, by mal dostať napríklad o 250 korún menej?“ uviedla Radičová. Za chybu považuje aj to, že štát pri výplate príspevku vôbec neskúma rodinnú situáciu penzistu – teda napríklad či pracuje, alebo sa stará o deti.

Podobné výhrady má aj Klára Sárközyová (SMK). „Nesúhlasím, aby tam bol príjmový strop, je to diskriminácia pre časť dôchodcov,“ uviedla. Ako dodala, SMK určite predloží pozmeňujúce návrhy.

Katarína Tóthová (HZDS) zákon v navrhovanej podobe obhajuje. „Jeho účelom je pomôcť sociálne najslabším dôchodcom, nie plošne všetkým, preto sú tam príjmové pásma,“ povedala.

Podľa Radičovej by bolo riešením namiesto vianočného príplatku prepočítať dôchodky tak, aby sa zohľadňovali zárobky za všetky odpracované roky, prípadne aby sa chýbajúce údaje nahradili koeficientom. „Najnižšie dôchodky by sa zvýšili a tie vysoké by zasa o niečo klesli. Rozdiely by sa tak zmiernili a šlo by o systémové riešenie,“ dodala.

„Sú aj iné systémové riešenia, ale v tomto prípade je pre rýchlu pomoc najúčinnejšie riešenie tento príplatok,“ reagovala Tóthová. Za správnu podporu považuje príspevok aj Dušan Jarjabek (Smer). „Na túto pomoc sa vždy bude pozerať inak ľavicový a inak pravicový politik,“ komentoval výhrady opozície.

Kto má dostať príspevok

  • dôchodcovia s penziou do 3 455 korún – 2 000 korún
  • dôchodcovia s penziou od 3 456 do 6 910 korún – 1 750 korún
  • dôchodcovia s penziou od 6 911 do 10 365 korún – 1 500 korún

Čo sa príspevku vyčíta

  • triedi ľudí podľa príjmu, čo spôsobí, že niekto, kto len o korunu prekračuje určenú sumu, dostane menej peňazí, prípadne nijaké
  • nezohľadňuje životnú situáciu dôchodcov – napríklad či človek pracuje, stará sa o dieťa a podobne – získajú ho teda aj tí, ktorí ho nepotrebujú
  • nedostanú ho ľudia v predčasnom dôchodku, pričom mnohí z nich si skoršiu penziu nevybrali dobrovoľne, ale boli prinútení, napríklad stratou zamestnania
  • nejde o systémové riešenie, ale iba o jednorazovú výplatu – účinnejšie by bolo prepočítať dôchodky a zabezpečiť trvalú úpravu najnižších penzií
debata chyba