Štát vráti invalidom všetky penzie

Invalidi dostanú späť všetky peniaze, o ktoré prišli za posledné dva roky pri prehodnocovaní zdravotného stavu.

31.08.2006 06:00
debata

Hoci ministerstvo financií žiadalo, aby štát invalidným dôchodcom vrátil len časť penzií, vláda včera rozhodla doplatiť všetko. Dôchodcovia teda získajú dávky doplatené za celý čas, odkedy o ne prišli po sprísnenom posúdení zdravotného stavu. Rezort financií chcel, aby peniaze dostali späť len od 19.¤júla, teda odo dňa, keď Ústavný súd povedal, že štát po 1.¤januári¤2004 siahol na invalidné penzie protiústavne.

Vláda včera vyhovela pôvodnému návrhu rezortu práce doplatiť všetko, čo si zo štátneho rozpočtu vyžiada takmer miliardu korún. Náklady do roku 2010 sa vyšplhajú na 2,6¤miliardy.

Poradca ministerky práce Róbert Madej (Smer) obhajuje schválený postup. ,,Ľuďom by sa dôchodky mali doplatiť spätne, pretože už sú prípady, keď súdy rozhodli o vrátení penzií. Ak by teraz zákon určil, že sa majú dôchodky vracať len od 19.¤júla, vzniklo by tu dvojaké právne prostredie, čo by nebolo dobré," poznamenal Madej.

Ak novela zákona prejde v parlamente, o opätovné posúdenie zdravotného stavu a vrátenie dôchodkov si budú môcť invalidi požiadať už koncom tohto roka. Sociálna poisťovňa však začne žiadosti vybavovať najskôr v lete 2007, keďže dovtedy je zaneprázdnená ďalšími dôchodkami.

Vracanie penzií bude prebiehať tak, že na základe žiadosti lekári znovu posúdia zdravotný stav človeka podľa kritérií platných do konca roka 2003. Invalidi by mali získať nárok na staré penzie, rezort práce sľubuje, že nikto nedostane menej, ako má dnes.

Získať späť dôchodky by tak mohli desaťtisíce invalidov. Za posledné dva roky totiž štát prehodnotil zdravotný stav zhruba 135-tisíc ľuďom, z toho o dôchodok úplne prišlo vyše 10-tisíc ľudí a dávka sa znížila zhruba 12-tisícom.

Podľa Miroslava Gazdíka, šéfa baníckych odborárov, medzi ktorými bolo veľa dotknutých invalidov, je toto riešenie najspravodlivejšie.

Opozícia upozorňuje na finančnú náročnosť. ,,Nebude problém za zákon zahlasovať, ak budú na to peniaze. My sme však vtedy predpisy menili práve preto, aby sa znížili výdavky a aby sa zabránilo zneužívaniu invalidity," zhodnotila Klára Sárközyová (SMK). Dodala, že ak by vedeli, že je postup v rozpore s ústavou, nikto by ho nepodporil.

Či vláda má vyplácať odobraté dôchodky za celé obdobie, alebo len od nadobudnutia účinnosti rozhodnutia Ústavného súdu, ústavný právnik Radoslav Procházka tvrdí, že je na rozhodnutí kabinetu. ,,Ústavný súd to nijako neobmedzoval. Vládne rozhodnutie je z právneho hľadiska prípustné, vecnú stránku komentovať nebudem," povedal.

O vracaní invalidných dôchodkov rozhodne parlament v skrátenom legislatívnom konaní. Ak bude novela účinná od decembra, na Slovensku budú platiť dvojaké kritériá na posudzovanie invalidity. Podľa jedných sa bude rozhodovať o odobratých penziách, druhé zasa začali platiť v auguste a štát podľa nich postupuje pri priznávaní nových invalidných dôchodkov a pri prehodnocovaní tých, ktoré boli priznané po 1.¤januári¤2004.

debata chyba