Môže mi dôchodok chodiť aj do zahraničia?

Najčastejšie otázky a odpovede k dôchodkom.

16.08.2011 14:59
Lietadlo, American Airlines Foto:
Ilustračné foto
debata

Žijem v USA, požiadala som o priznanie starobného dôchodku v SR a jeho poukazovanie na účet v banke v USA. Akým spôsobom mi bude Sociálna poisťovňa poukazovať dôchodok?

Sociálna poisťovňa vypláca dôchodky do štátov, ktoré nie sú zmluvnou stranou dohody o Európskom hospodárskom priestore a Švajčiarskou konfederáciou, pozadu v trojmesačných lehotách po predložení potvrdenia o žití. Aby Sociálna poisťovňa mohla zabezpečiť plynulú výplatu dôchodku, je nutné preukázanie žitia. Tlačivo o žití zasiela a kontroluje pravidelne Sociálna poisťovňa. Je potrebné uvedené tlačivo vyplniť (rodné číslo, meno a priezvisko, dátum a miesto narodenia, stav a uviesť adresu bydliska), podpísať a pravosť podpisu dať úradne overiť notárom alebo zamestnancom inštitúcie sociálneho poistenia príslušnej podľa miesta bydliska poistenca. Riadne vyplnené a overené potvrdenie o žití je potrebné vrátiť späť na adresu Sociálnej poisťovne. Kým neosvedčíte danú skutočnosť, dôchodok vám vyplatený nebude.

Žijem v Českej republike, požiadal som Sociálnu poisťovňu o priznanie starobného dôchodku a jeho poukazovanie na účet v banke v ČR. Akým spôsobom mi bude Sociálna poisťovňa poukazovať dôchodok?

Sociálna poisťovňa vypláca dôchodky, ktoré sú zmluvnou stranou dohody o Európskom hospodárskom priestore a do Švajčiarskej konfederácie, vopred v pravidelných mesačných lehotách. Aby bola zabezpečená plynulá výplata dôchodku, je potrebné preukázať žitie raz ročne.

Potvrdenie o žití je potrebné vyplniť (rodné číslo, meno, priezvisko, dátum a miesto narodenia, stav a adresu bydliska) a podpísať. Pravosť podpisu na tlačive je potrebné dať úradne overiť notárom alebo zamestnancom inštitúcie sociálneho poistenia príslušnej podľa miesta bydliska. Riadne vyplnené a overené potvrdenie o žití je potrebné vrátiť v lehote do 31. januára nasledujúceho roka na adresu Sociálnej poisťovne.

Odpovedala Jana Ďuriačová, riaditeľka komunikačného odboru Sociálnej poisťovne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba