Maximálna penzia nemá prekročiť priemernú mzdu

Vláda plánuje stanoviť minimálny aj maximálny dôchodok. Ako sa to odrazí na výške dôchodkov?

31.05.2011 14:01
dôchodcovia, dôchodca, dôchodok, penzia, staroba Foto:
Ilustračné foto
debata

Dnes

  • minimálny dôchodok neexistuje. Ak budúcemu starobnému dôchodcovi vypočíta Sociálna poisťovňa penziu nižšiu, ako je suma životného minima, oznámi mu túto skutočnosť. Ak takýto penzista splní podmienky, môže od úradu práce dostávať dávky v hmotnej núdzi a príspevky k týmto dávkam.
  • maximálny dôchodok nie je určený. Ten, čo zarába viac, má zákonite aj vyšší dôchodok. Miera zásluhovosti sa však končí, ak budúci dôchodca zarobí viac ako trojnásobok priemernej mzdy v hospodárstve.

Po novom

  • zavedie sa minimálny dôchodok. V začiatkoch sa spomínala suma životného minima rovná minimálnemu dôchodku, čiže každý budúci dôchodca by dostal približne 185 eur. Častejšie sa však objavovala suma 220 eur. Ak by prešiel tento návrh, budúci penzisti by už neboli odkázaní na dávky v hmotnej núdzi. Niektorí odborníci však poukazujú na fakt, že by to nebolo spravodlivé voči tým ľuďom, ktorí pracovali celý život za nízku mzdu, pretože by sa dostali na úroveň tých, ktorí nepracovali nikdy alebo odpracovali len pár rokov. Minimálna penzia 220 eur by sa v súčasnosti týkala približne 150–tisíc penzistov.
  • Výhodou minimálnej penzie by bol fakt, že by ľudia nemuseli žiadať o dávky v hmotnej núdzi a odbúrala by sa byrokracia.
  • Nevýhodou – dostali by ju aj ľudia, ktorí nikdy nepracovali, ale napríklad ich partner zarábal dobre, má slušnú penziu a prípadne aj slušný majetok. Ak dnes človek s nízkou penziou žiada o dávky v hmotnej núdzi, sleduje sa príjem ľudí spolu s ním žijúcich v domácnosti a aj majetok. Ak je dostatočne vysoký, na dávku nemá nárok. Toto by už po novom neplatilo.
  • zavedie sa maximálna penzia. Tá by podľa Národného programu reforiem navrhnutého vládou zvýšila mieru solidarity v priebežnom pilieri tak, aby z neho neboli vyplácané dôchodky nad priemernou mzdou v hospodárstve, čo je dnes približne 750 eur v hrubom. Dnes je výška penzie obmedzená, až keď budúci penzista zarába viac ako 3–násobok priemernej mzdy, čo je dnes približne 2 250 eur. Až po prekročení tento sumy je s ostatnými „solidárny“. Dnes poberá penziu vyššiu ako 750 eur približne 10–tisíc ľudí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba