Dôchodca môže ušetriť desiatky eur

Rozpočet penzistov od Nového roku stále zmenšujú vyššie ceny. Zdražela elektrina, plyn, voda, ale najmä potraviny.

02.04.2011 06:30
dôchodok, dôchodcovia, dôchodca, penzia, penzista Foto:
Penzisti ušetria na rôznych zľavách, získať o nich prehľad však nie je jednoduché.
debata

Napriek tomu môžu ušetriť – na rôznych zľavách. Získať o nich prehľad však nie je jednoduché. Známe sú zľavy, ktoré ponúkajú hypermarkety, ale usporiť sa dá aj na miestnych daniach. O ich výške a o podmienkach, za akých ich získajú, sa dozvedia zo všeobecne záväzných nariadení jednotlivých miest a obcí. Tie sú zverejnené na webových stránkach alebo sa o nich možno dozvedieť pri osobnej návšteve na príslušnom úrade alebo na vývesnej tabuli pred ním. Zľavy sa týkajú napríklad platenia daní z nehnuteľností, poplatku za psa či komunálny odpad.

Pre seniorov má pripravené špeciálne produkty aj väčšina bánk. Bežný účet alebo balík služieb môžu vo väčšine z nich získať s výraznou zľavou. Za balík služieb tak platia málo alebo nič. Tieto sú však v porovnaní s balíkmi pre bežných klientov zvyčajne „chudobnejšie“. V banke si preto treba presne dohodnúť, čo chcete využívať, pretože ak využijete viac služieb, môže vás senior účet vyjsť drahšie, ako keby ste využívali klasické konto. Mnohé banky podmieňujú bezplatné vedenie účtu pravidelným posielaním penzie na účet.

Isté výhody ponúkajú aj stavebné sporiteľne. „Mnohí seniori považujú štandardný 6–ročný cyklus sporenia za relatívne dlhý. Ponúkame im alternatívu – krátkodobé sporenie so zhodnotením vkladov bez rizika,“ vraví Daniela Vlčková z Wüstenrot stavebnej sporiteľne. „Ide o sporenie na dva alebo tri roky. Uzavretie zmluvy je pritom bez poplatku, nižší je aj poplatok za vedenie účtu, len 3,31 eura na rok,“ dodáva. Ak sa manželia seniori rozhodnú sporiť na jednu zmluvu, znížia sa im poplatky o polovicu.

V Prvej stavebnej sporiteľni môžu penzisti starší ako 55 rokov požiadať aj o úver. „Môžu sa rozhodnúť, či po 6 a viac rokoch sporenia využijú stavebný úver, použijú prostriedky ľubovoľne, alebo im ich poisťovňa bude vyplácať ako rentu,“ vraví Miloš Blanárik. „Počas vyplácania renty sporiteľ neplatí žiadne poplatky a navyše sa mu jeho úspory zhodnocujú vyššou úrokovou sadzbou, a to za každý rok sporenia nad 5 rokov o 0,25 percenta, po 9 rokoch získava úrok až 3 percentá ročne. Zároveň počas celej doby sporenia má nárok na štátnu prémiu a vďaka nej a úroku na vklady získava zhodnotenie vkladov o viac ako 5 percent ročne,“ dodáva.

Seniori majú zvyčajne zľavy aj pri povinnom zmluvnom poistení automobilov. „Pre dôchodcov nad 70 rokov poskytujeme zľavu 50 percent,“ vraví Katarína Vargová z Kooperativa poisťovne.

Ušetriť sa dá aj na platbách za telefón, ale aj pri vstupoch do múzeí či divadiel či pri návšteve výstav. Nižšie ceny poskytujú aj mnohé cestovné kancelárie, pre dôchodcov sú lacnejšie aj kúpeľné pobyty, isté benefity ponúkajú aj zdravotné poisťovne.

debata chyba