Otázky a odpovede: O predčasných dôchodkoch

Ako často si môžem podať žiadosť o predčasný dôchodok a prečo je jeho výška nižšia ako pri riadnom starobnom dôchodku?

01.07.2010 06:52
debata

Od 1. augusta 2006 je možné priznať predčasný starobný dôchodok najskôr odo dňa podania žiadosti a žiadosť je možné podať najviac 2-krát v roku. Výška predčasného starobného dôchodku sa kráti za každých začatých 30 dní, ktoré chýbajú do dovŕšenia dôchodkového veku o 0,5 %. Toto krátenie nie je sankcia alebo postih za to, že niekto odišiel do dôchodku skôr. Skorší odchod do dôchodku, t. j. pred dovŕšením riadneho dôchodkového veku, znamená, že tento dôchodok sa bude poberať dlhšie obdobie, ako by sa poberal pri riadnom odchode, pri dovŕšení dôchodkového veku. Takto priznaný predčasný starobný dôchodok už patrí navždy, po dovŕšení dôchodkového veku sa jeho percento krátenia nepridáva späť. Priznaný predčasný starobný dôchodok podlieha len pravidelnej valorizácii. Ten poistenec, ktorému bol priznaný predčasný dôchodok, už nemá nárok na starobný dôchodok ani na invalidný dôchodok.

Je možný súbeh poberania predčasného starobného dôchodku a zárobkovej činnosti?

Výkon zárobkovej činnosti pri súčasnom poberaní predčasného starobného dôchodku zákon umožňuje. Priznanie predčasného starobného dôchodku a jeho poberanie nie je dôvodom na skončenie zamestnania ani nemôže byť dôvodom na prepustenie zamestnanca z práce.

Môj manžel má 61 rokov a 18 rokov je čiastočným invalidným dôchodcom. Nikdy nebol evidovaný na úrade práce a hrozí mu prepustenie. Ak pôjde do predčasného dôchodku, bude mu tento krátený o pol percenta každý mesiac? Bude sa mu počítať 1. a 2. pracovná kategória?

Ak váš manžel požiada o predčasný starobný dôchodok, bude sa na neho vzťahovať krátenie o 0,5 % za každých, aj začatých 30 dní, ktoré mu chýbajú do dovŕšenia dôchodkového veku, ktorý je v jeho prípade 62 rokov, teda za 365 dní sa suma jeho predčasného starobného dôchodku skráti o 6,5 %. 1. a 2. pracovná kategória sa mu zohľadňovať nebudú. Vzťahuje sa na neho § 79 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení zákona č. 555/2007 Z. z., podľa ktorého sa suma jeho predčasného starobného dôchodku nebude môcť určiť z nižších zárobkov, než z ktorého sa určila suma čiastočného invalidného dôchodku. Ak zárobky vášho manžela boli nižšie ako tie, z ktorých mu bol vypočítaný čiastočný invalidný dôchodok, suma predčasného starobného dôchodku sa mu určí zo zárobkov dosahovaných pred vznikom čiastočnej invalidity.

Mám nárok na predčasný starobný dôchodok, keď som sa narodila v auguste roku 1951, mám jedno dieťa a mám odpracovaných 35 rokov?

Nárok na starobný dôchodok vám vznikne v auguste 2010, keď dovŕšite dôchodkový vek – 59 rokov. Váš dôchodkový vek, ktorý bol pôvodne 56 rokov, sa podľa § 65 ods. 7 písm. d) zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení predlžuje o tri roky. Tým, že ste odpracovali 35 rokov, spĺňate aj druhú podmienku – podmienku doby dôchodkového poistenia, ktorá je zákonom ustanovená v minimálnom rozsahu 15 rokov. Keďže do dovŕšenia dôchodkového veku vám chýba pár mesiacov, môžete požiadať o priznanie predčasného starobného dôchodku. Ten vám však priznajú iba za podmienok, že jeho výška po krátení o 0,5 % za každých aj začatých 30 dní, ktoré vám chýbajú do dovŕšenia dôchodkového veku, bude vyššia ako 1,2-násobok sumy životného minima. Suma životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu od 1. júla 2010 bude 185,38 eura, váš dôchodok bude musieť dosiahnuť výšku 222,40 eura. Na určenie sumy dôchodku sú rozhodujúce zárobky, z ktorých ste platili poistné na dôchodkové poistenie. Ich výška je rozhodujúcou veličinou, od ktorej závisí výška dôchodku.

Podľa informácií od našej ekonómky by som mala odísť do dôchodku koncom februára 2012. Mám dve dospelé deti, pracujem v školstve. Rozmýšľam nad odchodom do predčasného starobného dôchodku. Kedy môžem odísť do predčasného dôchodku?

Do predčasného starobného dôchodku ste mohli ísť už vo februári 2010, teda dva roky pred odchodom do riadneho starobného dôchodku. Musíte však splniť aj ďalšiu z podmienok, a to, že suma vášho predčasného starobného dôchodku bude vyššia ako 1,2-násobok sumy životného minima a ste minimálne 15 rokov dôchodkovo poistená. Sumy životného minima sa zvyšujú vždy k 1. júlu kalendárneho roka, to znamená, že na posúdenie splnenia tejto podmienky – podmienky minimálnej výšky predčasného starobného dôchodku pre vás, ak sa rozhodnete ísť do predčasného dôchodku, suma životného minima od 1. júla 2010. Ďalším rozhodujúcim činiteľom pre určenie výšky dôchodku bude výška tzv. dôchodkovej hodnoty, ktorá sa ustanovuje na každý kalendárny rok vždy k 1. januáru, t. j. pre vás bude rozhodujúca suma dôchodkovej hodnoty platná pre rok 2010.

debata chyba