Otázky a odpovede: O výške budúceho dôchodku a práci popri penzii

Na otázky o dôchodkoch, ich výške, predčasnom dôchodku či práci popri penzii odpovedali pracovníci Sociálnej poisťovne.

17.06.2010 10:12
debata

O koľko sa mi predĺži dôchodkový vek, keď som v roku 2009 dovŕšila 51 rokov a vychovala 3 deti? Tiež o 54 mesiacov, alebo na dôchodok budem mať nárok až keď dovŕšim vek 62 rokov?

Váš dôchodkový vek sa predlžuje o 81 mesiacov, čo je 6 rokov a 9 mesiacov. Do starobného dôchodku budete môcť ísť 3 mesiace pred dovŕšením 62 rokov, samozrejme za predpokladu, že vláda nepristúpi k ďalšiemu predĺženiu dôchodkového veku. Takže váš vek odchodu do starobného dôchodku je 61 rokov a 9 mesiacov. Pokiaľ ide o predčasný starobný dôchodok, podľa súčasnej platnej právnej úpravy je možné tento dôchodok priznať najskôr 2 roky pred dovŕšením riadneho dôchodkového veku, čo by vo vašom prípade znamenalo vo veku 59 rokov a 9 mesiacov a suma tohto dôchodku by musela byť vyššia ako 1,2 násobok sumy životného minima (platného v roku, v ktorom by došlo k jeho priznaniu).

Môže dôchodca poberať dôchodok a zároveň pracovať?

Môže. Dôchodok sa bude vyplácať bez akéhokoľvek obmedzenia. Za obdobie dôchodkového poistenia získané počas poberania niektorého z týchto dôchodkov v období od 1. januára 2004 sa na požiadanie suma dôchodku zvýši.

Moja matka ovdovela v roku 1967. Mala vtedy 23 rokov. Môj otec tragicky zahynul pri výkone práce. Matka sa v tom čase starala o jedno nezaopatrené dieťa a od toho času sa nevydala ani neporodila viac detí. Vdovský a sirotský dôchodok dostávala až do skončenia mojich štúdií, do roku 1983. V roku 1999, keď dovŕšila dôchodkový vek, požiadala o starobný dôchodok. Odvtedy opakovane žiadala o vdovský dôchodok, ale vraj jej nepatrí. Na internete som však čítala niečo iné…

Nie, nepatrí, keďže v dôchodkovom poistení platí zásada, že nároky sa posudzujú podľa právnej úpravy účinnej v čase vzniku nároku na dávku. V prípade vašej matky sa teda nárok posudzoval podľa zákona č. 101/1964 Zb. o sociálnom zabezpečení, ktorý bol účinný od 1. 7. 1964 do 31. 12. 1975, podľa § 30. Informácia, ktorú ste si prečítali na internete, je právna úprava vdovského dôchodku podľa zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení, ktorá nadobudla účinnosť 1. 1. 2004. Tá sa však vzťahuje len na nároky, ktoré vzniknú za jej účinnosti. To znamená, že ak by sa rovnaká udalosť stala najskôr po 31. 12. 2003, tak pri dovŕšení dôchodkového veku by znovu vznikol nárok na vdovský/vdovecký dôchodok. V týchto prípadoch však dochádza ku kráteniu jedného z dôchodkov, starobného alebo vdovského, a to podľa toho, ktorý z týchto dôchodkov je nižší (platí zásada, že vyšší dôchodok sa vypláca v plnej výške a nižší dôchodok sa kráti na polovicu).

Narodila som sa v máji roku 1953, som vydatá a mám 2 dospelé deti. Podľa informácií našej ekonómky, by som mala odísť do dôchodku 22. 2. 2012. Pracujem v školstve a rozmýšľam nad tým, že odídem do dôchodku a zároveň zostanem pracovať, keďže o moju aprobáciu je záujem. Kedy by som mohla odísť do predčasného dôchodku? Som povinná oznámiť to nadriadenému? Môj hrubý príjem je 730 eur. O koľko percent by sa mi znížil dôchodok? Bol by pre mňa výhodný?

Dôchodkový vek dovŕšite 22. 2. 2012, do predčasného dôchodku ste teda už mohli odísť vo februári 2010. Museli by ste však splniť ďalšiu z podmienok, a to, že suma vášho predčasného starobného dôchodku bude vyššia ako 1,2 násobok sumy životného minima za predpokladu, že potrebnú dobu dôchodkového poistenia – minimálne 15 rokov máte splnenú. Ďalším rozhodujúcim činiteľom je výška tzv. dôchodkovej hodnoty, ktorá sa ustanovuje na každý kalendárny rok vždy k 1. januáru, t. j. pre vás bude rozhodujúca suma dôchodkovej hodnoty platná pre rok 2010. V neposlednom rade je tu ešte percento valorizácie (dôchodky sa valorizujú vždy k 1. januáru). Vo všeobecnosti platí, že suma predčasného starobného dôchodku sa kráti za každých aj začatých 30 kalendárnych dní o 0,5 percenta, čiže ak by ste boli odišli do predčasného dôchodku 22. 2. 2010, ten by sa vám bol skrátil o 13 percent.

Pracujem rok legálne vo Veľkej Británii. Je pravda, že až po odpracovaní minimálne piatich rokov mi vznikne nárok na dôchodok?

Poistencovi, ktorý získal aspoň jeden rok poistenia v členskom štáte Európskeho hospodárskeho priestoru a splnil podmienky nároku na dôchodok stanovené právnymi predpismi platnými na jeho území, bude tento štát vyplácať dôchodok v sume zodpovedajúcej dobe poistenia získanej podľa svojich právnych predpisov. Uvedený postup stanovujú koordinačné nariadenia, ktoré uplatňujú členské štáty EHP, konkrétne článok 48 a 46 nariadenia Rady (EHS) č. 1408/71. Z uvedeného vyplýva, že ak ste získali aspoň jeden rok poistenia podľa právnych predpisov Veľkej Británie alebo iného členského štátu, vznikne vám nárok na starobný dôchodok aj z tohto štátu. Samozrejme aj na tieto účely bude potrebné, aby ste splnili aj podmienku dosiahnutia dôchodkového veku určeného právnym predpisom Veľkej Británie a podmienku potrebného počtu rokov poistenia stanovenú ich právnym predpisom. Na zistenie, či spĺňate podmienku potrebného počtu rokov poistenia, sa však prihliadne na súčet dôb poistenia získaných podľa právnych predpisov všetkých členských štátov.

Môžem sa v predstihu dozvedieť, aká bude suma môjho dôchodku, o ktorý chcem požiadať v budúcom kalendárnom roku?

Sumu dôchodku ovplyvňujú viaceré skutočnosti. Na presné určenie sumy dôchodku podľa zákona o sociálnom poistení, ktorý je účinný od 1. januára 2004, je potrebné poznať najmä: osobné vymeriavacie základy poistenca za jednotlivé kalendárne roky rozhodujúceho obdobia; presný počet dní získaného obdobia dôchodkového poistenia a dôchodkovú hodnotu platnú v kalendárnom roku, do ktorého spadá deň, odkedy žiadateľ žiada dôchodok priznať. Skutočnosti týkajúce sa vymeriavacích základov a obdobia dôchodkového poistenia žiadateľa o dôchodok, ako aj ďalšie skutočnosti nevyhnutné na určenie sumy dôchodku v konkrétnom prípade, zisťuje Sociálna poisťovňa až v konaní o nároku na dôchodok. Konanie o nároku na dôchodok sa začína podaním žiadosti o priznanie dôchodku a je okrem iného určené na presné a úplné zistenie skutočností, ktoré sú rozhodujúce na posúdenie nároku na dôchodok a stanovenie jeho sumy. Bez dôkladného, presného a spoľahlivého zistenia skutočností, ktoré sú na stanovenie sumy dôchodku nevyhnutné, a ktoré sa zisťujú v rámci konania o dôchodok, nie je možné ani predbežne, na informačné účely stanoviť sumu dôchodku presne a spoľahlivo, teda tak, aby poistenec na základe tejto informácie mohol zodpovedne, bez ujmy a spoľahlivo regulovať svoje ďalšie konanie. Ak sa bude dôchodok priznávať až v nasledujúcom kalendárnom roku, sumu dôchodku nie je v súčasnosti objektívne možné presne a spoľahlivo určiť aj z dôvodu, že ešte nie je známa dôchodková hodnota platná na nasledujúci kalendárny rok.

Z uvedených dôvodov Sociálna poisťovňa nemôže poskytovať poistencom predbežné informácie o prípadnom nároku na dôchodok bez podania žiadosti o tento dôchodok. Orientačne si poistenec môže vypočítať sumu starobného dôchodku pomocou kalkulačky, ktorá je k dispozícii na internetovej stránke Sociálnej poisťovne. Údaje o osobných vymeriavacích základoch poistenca, ktoré získal od roku 1984 a ktoré sa nachádzajú v evidencii Sociálnej poisťovne, si poistenec môže nájsť v informácii o stave individuálneho účtu poistenca a informácii o zmenách stavu individuálneho účtu poistenca. Informáciu o stave individuálneho účtu poistenca, ktorá obsahuje údaje do 31. decembra 2003, už poisťovňa zaslala všetkým poistencom, ktorých údaje sa nachádzajú v jej evidencii. O sprístupnenie informácie o zmenách stavu individuálneho účtu poistenca, ktorá obsahuje údaje po 31. decembri 2003, môžete požiadať písomne alebo elektronicky.

Kedy môžem požiadať o predčasný starobný dôchodok?

Vtedy, keď ste boli aspoň 15 rokov dôchodkovo poistený a do dovŕšenia dôchodkového veku vám chýbajú najviac dva roky. Okrem toho suma vášho predčasného dôchodku musí byť ku dňu, od ktorého ste požiadali o jeho priznanie, vyššia ako 1,2-násobok sumy životného minima pre plnoletú fyzickú osobu. Ak ste sporiteľom v druhom dôchodkovom pilieri, stačí, ak suma vášho predčasného dôchodku bude vyššia ako 0,6-násobok sumy životného minima. Ak ste mali alebo máte nízke zárobky, radšej si na internetovej stránke Sociálnej poisťovne www.socpoist.sk pomocou Kalkulačky na informatívny výpočet dôchodku a postupu v časti Dôchodkové poistenie – Predčasný starobný dôchodok – Podmienky nároku na predčasný starobný dôchodok a Suma predčasného starobného dôchodku overte, či spomínanú hranicu váš možný predčasný dôchodok prekročí, a teda či túto podmienku na priznanie dôchodku pravdepodobne splníte. Môžete sa tak vyhnúť zbytočnému podávaniu žiadosti.

Kedy dosiahnem dôchodkový vek?

Dôchodkový vek je 62 rokov – pre mužov narodených počnúc rokom 1946 a pre ženy narodené počnúc rokom 1962. Pre mužov narodených v rokoch 1944 a 1945 je dôchodkový vek nižší. Ak ste žena a narodili ste sa v rokoch 1947 až 1961, aj váš dôchodkový vek je nižší. Obom týmto skupinám poistencov sa dôchodkový vek určuje podľa toho, kedy sa narodili. U žien aj podľa toho, koľko detí vychovali. Dôchodkový vek si tieto ženy a muži presne zistia pomocou tabuliek na internetovej stránke www.socpoist.sk v časti Dôchodkové poistenie – Starobný dôchodok – Dôchodkový vek.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

debata chyba