Mnohí žiadatelia o invalidný dôchodok pociťujú krivdu

Neobjektívny prístup posudkových lekárov, korupcia, prieťahy vo vybavovaní, neochota úradníkov a nízke dôchodky. To sú najvypuklejšie problémy, ktoré trápia ľudí pri vybavovaní invalidných dôchodkov.

17.04.2010 09:55
auto, invalid, parkovanie Foto:
Nespokojní žiadatelia o invalidný dôchodok tvrdia, že by pochodili lepšie, keby posudkového lekára podplatili.
debata

Často doplácajú i na to, že nemajú dosť informácií, takže nevedia, na čo majú právo. „Väčšinou k nám chodia občania, ktorí nedostali taký dôchodok, aký si predstavovali, a majú pocit krivdy,“ hovorí o sťažovateľoch predsedníčka Slovenského zväzu telesne postihnutých Monika Vrábľová. Druhú skupinu tvoria tí, čo doplatili na zmenu zákona pred šiestimi rokmi. Ľudia, ktorým invalidné dôchodky priznali ešte predtým, dostávajú totiž podstatne menej peňazí ako noví poberatelia od roku 2004. Rozdiel môže dosahovať až 135 eur. „Takých občanov nie je veľa, ale nemôžeme s tým nič robiť. Je to diskriminácia,“ pripomína Vrábľová. Dodáva, že sťažností z roka na rok pribúda.

Ľudia, ktorí sa následkom úrazu či choroby stanú invalidmi, bývajú často bezradní. Zmení sa im život a potrebujú pomoc. Namiesto toho zostanú vydaní napospas posudkovému lekárovi Sociálnej poisťovne, ktorý ako jediný rozhoduje o ich zdravotnom stave, a tým o budúcnosti. „Cítia sa dotknutí z toho, ako sa s nimi zaobchádza. Posudkoví lekári na nich často hľadia ako na tých, ktorým sa nechce robiť. Nemožno všetkých hádzať do jedného vreca,“ tvrdí Vrábľová. Posudzovať stav žiadateľa o invalidný dôchodok by podľa nej nemal iba jeden lekár. Mala by to byť skutočne komisia, zložená z odborníkov.

Zatrpknutá z prístupu posudkového lekára a celého systému je aj 56-ročná vedúca predajne obuvi. Pred dvoma rokmi utrpela pracovný úraz, keď spadla z rebríka a spôsobila si trieštivú zlomeninu päty. Podstúpila už dve operácie, čoskoro ju čaká ďalšia. Na nohu stále nevie stúpiť, vyvracia ju do strany. Zlou chôdzou sa jej poškodila chrbtica, ktorú by mali tiež operovať. Nevie sa ani poriadne postaviť, chodí len o palici. Napriek tomu posudkový lekár zhodnotil, že je schopná vykonávať svoju prácu – teda robiť v obchode, kde treba obsluhovať zákazníkov, prenášať škatule s tovarom a odbehovať k pokladnici.

„Videli ste niekedy predavačku chodiť o palici?!“ sťažuje sa žena, ktorá si neželá uviesť meno. Invalidný dôchodok jej priznali len 185 eur. Zostala na PN, proti rozhodnutiu Sociálnej poisťovne sa odvolala, ale súd prehrala. „Protirečia si. Vravia, že môžem robiť, no len na čiastočný pracovný úväzok. To mám ako vedúca predajne chodiť do práce na štyri hodiny? Vôbec nemajú predstavu o tom, čo robím.“

Nespokojní žiadatelia o invalidný dôchodok tvrdia, že by pochodili lepšie, keby posudkového lekára podplatili. Hovorí sa o sume 330 eur. Korupciu priznala Pravde mladá Bratislavčanka, ktorá chce zostať v anonymite. Od detstva trpí ľahkou epilepsiou, no berie lieky a záchvaty už vôbec nemáva. „Jeden náš známy lekár mi vybavil invalidný dôchodok. Popritom ešte na polovičný úväzok pracujem,“ prezradila.

debata chyba