Penzistovi s nízkym dôchodkom môže štát pomôcť dávkami

Ak pri výpočte budúcej penzie Sociálna poisťovňa zistí, že budúci dôchodca by mal dôchodok nižší ako je suma životného minima, k rozhodnutiu o invalidnom, vdovskom, vdoveckom, sirotskom dôchodku, sociálnom dôchodku poberateľa mladšieho ako 62 rokov priloží informáciu o možnosti posúdenia hmotnej núdze.

02.01.2013 12:00
dôchodca, penzista, dôchodok, penzia Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Neposiela ju však poberateľom starobného, starobného a vdovského dôchodku, starobného a vdoveckého dôchodku, sociálneho dôchodku poberateľa staršieho ako 62 rokov. V týchto prípadoch kontaktujú Ústredie práce sociálnych vecí a rodiny. Elektronicky im oznámia identifikačné údaje týkajúce sa poberateľa dôchodku, aby mohli začať konanie o posúdení hmotnej núdze.

Povinnosť Sociálnej poisťovni oznamovať klientovi alebo ústrediu práce možnosť posudzovania hmotnej núdze vzniká, keď suma dôchodku alebo ich úhrn, je najviac v sume, pri ktorej môže vzniknúť nárok na dávku v hmotnej núdzi a príspevky k nej, poberateľ dôchodku má trvalý pobyt na Slovensku a nie je vo výkone trestu alebo väzby.

Životné minimum je do 30. júna 2013 stanovené na sumu 194,58 eura. Ak sa zistí, že človek, ktorému sa priznala penzia je v hmotnej núdzi, od štátu môže dostať štyri rôzne príspevky, pričom základná dávka slúži na zabezpečenie základných životných potrieb a dôchodca, ktorý žije sám, môže dostať od štátu 60,50 eura mesačne. Ak však žije v domácnosti s ďalšími osobami, musí aj ich úrad práce posúdiť a zistiť, či majú pri spoločnom hodnotení nárok na dávku. Ďalšou možnosťou je ochranný príspevok vo výške 63,07 eura. Ten sa poskytuje ľuďom, ktorí si nemôžu zlepšiť svoju situáciu prácou. Na zdravotnú starostlivosť môže štát priesť dvomi eurami mesačne a príspevok na bývanie v sume 55,80 eura mesačne, 89,20 eura môže dostať, ak ide o občana v hmotnej núdzi a osoby, ktoré sa s sním spoločne posudzujú.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba