Čo čaká penzistov v tomto roku? Nový spôsob valorizácie aj výpočtu dôchodkov

Od 1. januára nastávajú v penzijnom systéme najväčšie zmeny za posledných desať rokov. Pocítia ich súčasní aj budúci penzisti.

01.01.2013 06:30
dôchodca, dôchodcovia, dôchodkyňa, dôchodkyne,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)

Celý proces bude síce nabiehať postupne, až päť rokov, ale už v januári dostanú penzisti vyplatené valorizované dôchodky po novom. Inak sa bude počítať aj penzia budúcich dôchodcov, ktorí zarábajú menej ako je priemer na Slovensku, a tých, ktorí zarábajú viac ako tisíc eur. ,,Cieľom zmien je zlepšenie dlhodobej udržateľnosti dôchodkového systému," vyjadril sa minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter, ale aj posilnenie miery solidarity v prvom pilieri.

Každý starobný dôchodca tak dostane pridané 11,20 eura, predčasný penzista 11,50 eura, invalidný dôchodca s poklesom schopnosti pracovať do 70 percent 5,90 eura, ak má invaliditu nad 70 percent dostane 10,10. Vdovci a vdovy budú mať viac o 7,30 eura a siroty o 3,90 eura. ,,Sociálna poisťovňa predpokladá výdavky na valorizáciu v sume 174 590 tisíc eur,“ povedal hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Sumu, o ktorú sa penzia navýši, bude Sociálna poisťovňa ľuďom oznamovať. ,,Každoročne vydávame o zvýšení dôchodkových dávok rozhodnutia, ktoré budú zaslané tak, aby ich poberatelia dôchodkov k výplatnému termínu v januári 2013 mali už doručené,“ vraví Višváder. Ako ďalej dodal, poberatelia dôchodkov dostanú zvýšenú penziu už vo výplatnom termíne v januári 2013 spolu s doplatkom od 1. januára 2013 do dňa, ktorý predchádza dňu výplatného termínu.

Mení sa spôsob výpočtu

Pokiaľ ide o výpočet nových penzií, ľudia s vyššími platmi budú od januára solidárnejší s tými budúcimi dôchodcami, ktorí zarábali menej.

Kým do konca minulého roku sa tým lepšie zarábajúcim do penzie započítavalo 84 percent ich zárobku nad tisíc eur, od januára to je len 80 percent. V ďalších rokoch sa toto percento bude ďalej znižovať, až nakoniec klesne na konečných 60 v roku 2018. Ale slabšie zarábajúci ľudia budú pri výpočte dôchodku z prvého piliera zvýhodnení. „V rámci posilňovania solidarity v prvom pilieri vzniká silný predpoklad, že výrazná väčšina ľudí, ktorá má priemerný príjem pod úrovňou 1,25-násobku priemernej mzdy, čo je asi tisíc eur, sa bude môcť v priebežnom pilieri oprieť o túto solidaritu zo strany vyššie príjmových skupín,“ povedala Barbora Petrová z ministerstva prá­ce.

Ak teda priemerný osobný mzdový bod dosahuje hodnotu 1, znamená to, že budúci dôchodca pracuje za priemernú mzdu, čo je dnes necelých 790 eur. Ak požiada o dôchodok, jeho budúca penzia sa vypočíta z jeho celého zárobku. Človeku, ktorý zarába menej ako je priemerná mzda v hospodárstve, Sociálna poisťovňa už vlani, teda ak dostával napríklad päťsto eur a jeho priemerný osobný mzdový bod tak klesá pod hodnotu 1, dostal k budúcej penzii pripočítaných 16 percent navyše. Od januára sa toto percento bude až do roku 2018 postupne zvyšovať až na konečných 22 percent.

,,Momentálne nevieme odhadnúť, koľkých ľudí sa táto zmena dotkne pozitívne a koľkých negatívne," vraví Višváder.

Dôchodky však ovplyvňuje viacero parametrov, ktoré sú pri ich výpočte dôležité a majú vplyv na ich konečnú sumu. Okrem priemerného osobného mzdového bodu je to aj dôchodková hodnota. Na každý rok je iná. V roku 2012 bola stanovená na sumu 9,8182 eura, od januára sa zvýšila na 10,0098 eura.

A tak ten, kto dovŕšil dôchodkový vek v decembri minulého roka, splnil všetky podmienky na priznanie dôchodku, zarábal približne priemernú mzdu v hospodárstve a má odpracovaných 42 rokov, dostane už aj s januárovou valorizáciou dôchodok približne vo výške 445 eur. Jeho kolega dosiahne penzijný vek v januári a aj oň požiada. Odpracoval rovnaký počet rokov a tiež zarábal priemernú mzdu. Jeho dôchodok však bude, vďaka vyššej aktuálnej dôchodkovej hodnote, približne 450 eur, a dostane tak asi o päť eur viac, ako keby naň mal nárok v roku 2012.

Ak do penzie odchádzal človek po 42 rokoch práce, no s príjmom nad 1 200 eur vlani, jeho penzia je približne na úrovni 547 eur. Po januárovom znížení percenta priemerného osobného mzdového bodu pri rovnakom príjme bude penzia človeka, ktorý do dôchodku odchádza za tých istých podmienok 551 eur.

Aktuálnu dôchodkovú hodnotu určuje opatrením ministerstvo práce vždy ku koncu kalendárneho roka a tá potom platí celý nasledujúci rok.

Do penzie neskôr

Až o päť rokov sa budúcich penzistov dotkne neskorší vek odchodu do dôchodku. Po roku 2017 sa začne upravovať v závislosti od strednej dĺžky života, približne o 50 dní ročne.

Muž narodený v roku 1955, ktorý mal ísť v roku 2017 do penzie ako 60-ročný, bude pracovať približne o dva mesiace dlhšie, ten, kto sa narodil v roku 1964, už pôjde do penzie namiesto v 62 rokoch o rok a päť mesiacov neskôr. Podobne sú na tom aj ženy, ktoré nemajú žiadne alebo porodili len jedno dieťa.

Žena, ktorá porodila 5 a viac detí, narodila sa v roku 1955 a v roku 2017 by mala nárok na penziu vo veku 56 rokov a 9 mesiacov odpracuje navyše dva mesiace. Žena s rovnakým počtom detí, ale narodená až v roku 1959, má dnes nárok na penziu vo veku 59 rokov a 9 mesiacov. Po novom pôjde do penzie vo veku 60 rokov a päť mesiacov, teda bude robiť o osem mesiacov dlhšie.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba