Penzijný systém je v kríze, tvrdí väčšina Slovákov

Až 90 percent pracujúcich Slovákov tvrdí, že dôchodkový systém na Slovensku je v kríze, preto očakáva jeho reformu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý na vzorke 300 pracujúcich nad 25 rokov a 300 dôchodcov v druhom polroku 2007 pre spoločnosť AXA realizovala firma GfK Slovakia.

22.01.2009 12:36
bratislava, turista, dôchodca Foto:
Ilustračné foto
debata

Slováci podľa prieskumu očakávajú zvyšovanie hranice veku odchodu do dôchodku, hoci s týmto krokom nesúhlasia, uviedol finančný riaditeľ spoločnosti AXA Peter Socha.

Ideálny vek odchodu do dôchodku je podľa opýtaných pracujúcich 56 rokov a podľa dôchodcov 57 rokov. „Naša planéta pritom starne. V nasledujúcich 25 rokoch stúpne počet ľudí nad 85 rokov o 150 percent,“ upozornil Socha.

Podľa prieskumu sa 62 percent pracujúcich Slovákov už finančne pripravuje na dôchodok. Súčasní pracujúci pritom s finančným zabezpečením sa na dôchodok začínajú skôr ako súčasní penzisti. Kým terajší pracujúci sa začínajú finančne zabezpečovať na dôchodok v 34 rokoch, u súčasných dôchodcov to bolo v 49 rokoch.
Celkovo však prevláda tendencia spoliehať sa na štát ako na garanciu príjmu na dôchodku. Ako ďalej vyplýva z prieskumu, starnutie sa podľa oslovených nezačína odchodom do dôchodku. Podľa pracujúcich Slovákov človek začína starnúť vo veku 70 rokov, podľa súčasných penzistov sa staroba začína vo veku 73 rokov.

Prieskum s názvom AXA Retirement Scope 2008 sa realizoval v 27 krajinách sveta, pričom sa do neho zapojilo spolu takmer 18 tisíc respondentov. Ide o prieskum zameraný na predstavy ekonomicky aktívneho obyvateľstva o dôchodkovom veku a o ich porovnanie s pohľadom terajších dôchodcov. Do prieskumu uskutočneného formou telefonického rozhovoru sa Slovensko zapojilo prvýkrát.

debata chyba