Dane sa niekedy oplatí priznať aj dobrovoľne

Do konca marca musia podať daňové priznanie všetci živnostníci či zamestnanci, za ktorých daňové priznanie nevysporiadal zamestnávateľ. V najbližších dňoch preto zájde na daňový úrad alebo na poštu vyše milióna ľudí.

16.03.2011 06:30
dane, daňové priznanie, účty, faktára, odvody Foto:
Priznať svoje príjmy musí každý človek, ktorý vlani zarobil viac ako polovicu nezdaniteľného minima.
debata

„V predchádzajúcich rokoch sme zaznamenali nárast v počte podávaných daňových priznaní. Rovnako v tomto roku predpokladáme porovnateľný nárast počtu podaných daňových priznaní,“ vraví Zuzana Bukovinská z Daňového riaditeľstva Slovenskej republiky. Daňové úrady v tomto roku očakávajú od fyzických osôb celkovo 1,128 milióna daňových priznaní. Z toho by 490-tisíc priznaní mali podať zamestnanci na tlačive typu A. Zvyšných 638-tisíc by malo byť na tlačive typu B, ktoré podávajú napríklad živnostníci, prenajímatelia či všetci ľudia, ktorí chcú, aby im štát vrátil daň z úrokov.

Priznať svoje príjmy musí každý človek, ktorý vlani zarobil viac ako polovicu nezdaniteľného minima, teda ak jeho príjem prekročil 2 012,80 eura. Jedinou výnimkou sú zamestnanci. Tí namiesto daňového priznania môžu využiť ročné zúčtovanie daní, ktoré za nich spraví zamestnávateľ. Podmienkou však je, že ho o to museli požiadať do 15. februára. Kto to nestihol, musí si svoje daňové povinnosti vysporiadať sám. Napriek tomu, že pre väčšinu predstavuje vypĺňanie daňových priznaní záťaž, mnohí ľudia daňové priznanie podávajú dobrovoľne, aj keď tak nemusia urobiť. „Ak napríklad dôchodca nezarobil za celý rok viac ako 2 012,80 eura a zamestnávateľ mu zrážal daň zo mzdy alebo dôchodca prispieval do časopisu a dostal vyplatený príjem za článok zdanený zrážkovou daňou, vyplatí sa im podať daňové priznanie, aj keď im to zákon neprikazuje,“ tvrdí daňová poradkyňa Iveta Jobová.

Oplatí sa im to preto, lebo vďaka podaniu daňového priznania môžu získať od štátu naspäť zaplatenú daň.

V rovnakej situácii sú aj študenti, ktorí brigádovali a zamestnávateľ im neuplatňoval nezdaniteľnú časť základu dane. Keď podajú daňové priznanie, daňový úrad im vráti celú daň až z príjmu do výšky 4 025,70 eura. Daňové priznanie sa vyplatí podať aj rodičom, ak ich dieťa má stavebné sporenie alebo je naň napísaný vklad v banke. Keďže ich dieťa má takisto nárok na nezdaniteľné minimum, dostanú naspäť daň, ktorú im banka strhla z úrokov. Daň z úrokov môžu získať aj dôchodcovia, ak okrem úrokov nemali iný príjem.

Štát by mal vrátiť časť zaplatených daní aj všetkým ľuďom, ktorí boli vlani zamestnaní, no pracovali len časť roka. Zamestnávateľ im každý mesiac uplatňoval len jednu dvanástinu z celoročného nezdaniteľného minima. No v daňovom priznaní si môžu uplatniť celoročnú nezdaniteľnú časť bez ohľadu na to, že pracovali len zopár mesiacov. Vďaka tomu im vznikne daňový preplatok, ktorý by im daňový úrad mal v máji poslať na účet.

Aké daňové priznanie podať

Typ A

Je určený pre ľudí, ktorí mali príjmy len zo závislej činnosti, to znamená zo zamestnania či z dohody.

Typ B

Na tomto type daňového priznania svoje príjmy priznávajú všetci živnostníci. Okrem nich toto daňové priznanie musia podať aj ľudia, ktorí mali príjmy z prenájmu či ktorí chcú požiadať o vrátenie dane z úrokov.

debata chyba