Desaťtisícom Čechov sa môžu zvýšiť splátky na hypotéke

Desaťtisícom majiteľov hypoték v Čechách môžu tento rok vzrásť podľa odhadov odborníkov mesačné splátky. Až u 40-tisíc hypoték v tomto roku končí fixácia na tri a päť rokov a na ďalšie fixačné obdobie banky väčšinou ponúkajú vyššie úrokové sadzby.

02.05.2009 08:01
Reality, stavba, Tri veže, žeriav, výstavba, byty Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Finanční experti klientom odporúčajú, aby so svojimi materskými bankami jednali o zmiernení podmienok alebo aby sa snažili osloviť konkurenciu. Fixácia označuje obdobie, počas ktorého sa podmienky splácania nemenia.

Nákladnejšie splácanie odráža hlavne úrokové sadzby poskytovaných hypoték, ktoré kvôli kríze postupne rastú. Napríklad úroky obľúbených hypoték s fixáciou na päť rokov sa pohybovali v roku 2004 okolo piatich percent, na začiatku tohto roka ale presahovali 5,5 percenta. Zvýšenie splátok čaká možno 90 percent klientov, predpokladá Josef Uchytil z Partners.

Ďalším dôvodom rastu nákladov majiteľov hypoték je zrejme aj prístup bánk. Drvivá väčšina ich klientov totiž dostáva výrazne horšie podmienky na ďalšie fixačné obdobie. "Domnievame sa, že veľká časť zo zmienených ľudí zažije úrokový šok, ktorý nemusí byť iba rádovo v desatinách percent, ale aj v celých percentách,“ uviedol Ondrej Roček z firmy Hyposhop, ktorá sa zameriava na refinancovanie hypoték.

Refinancovanie, teda jednorazové splatenie hypotéky úverom v inej hypotekárnej banke je jednou z možností, ako dosiahnuť na zlepšenie navrhovaných podmienok. "Povedal by som, že asi 50 percent klientov ponuku refinancovania využije,“ domnieva sa Uchytil. Inou možnosťou môže byť predĺženie celkovej doby hypotéky, čím sa zvýši celkový dlh, ale zníži mesačná záťaž.

Vôbec najhoršie je bez odozvy prijať nové podmienky. "Už tým, že sa klient ozve, je mu väčšinou sadzba znížená o 0,2 až 0,5 percenta. Zdá sa to neuveriteľné, ale je to tak. Aj banky sú obchodníci, ktorí špekulujú s tým, že pokiaľ sa klient neozve, bude mať vyššiu sadzbu,“ poukázala Ivana Žáková z firmy AWD ČR.

Mnohým majiteľom hypoték už náklady prerastajú cez hlavu. Najmä v oblastiach, kde ľudia prišli o zamestnanie. S bankami je ale možné jednať napríklad o odklade splátok. "Oveľa dôležitejšie je tomuto stavu predchádzať a uzatvoriť si napríklad poistku proti neschopnosti splácať v prípade straty zamestnania,“ dodala Žáková.

Refinancovanie môže mať pri opakovaní určité úskalia. Podľa Žákovej nebude možné na základe nepresnosti v zákone zahŕňať do nákladov úroky z hypotekárneho úveru na druhé refinancovanie. "Nemyslím si, že to bol zámer, ale bude veľmi záležať na stanovisku jednotlivých finančných úradov, či tieto úroky uznajú alebo nie,“ upozornila.

debata chyba