Zamestnanci zaplatia nové odvody

Od budúceho roku sa zúži rozsah príjmov, z ktorých sa nemusia platiť odvody. Pocítia to zamestnanci, ktorí chodia na zahraničné služobné cesty, mávajú pracovnú pohotovosť či využívajú vlastné auto na pracovné účely.

28.11.2010 06:30
cestovanie, služobný cesta, zamestnanec,... Foto:
Zamestnanci, ktorí chodia na služobné cesty a dostávajú vreckové či majú pracovnú pohotovosť, zarobia menej. Budú totiž platiť nové odvody.
debata

Pri každej zahraničnej pracovnej ceste má dnes zamestnanec okrem stravného nárok aj na vreckové vo výške 5 až 40 percent zo stravného. Napríklad pri ceste do Rakúska, ktorá presiahne 12 hodín, musia za každý deň dostať stravné 45 eur a vreckové vo výške 2,25 až 18 eur. Tieto peniaze dostanú bez akýchkoľvek zrážok, štát si z nich nezoberie ani daň, ani odvody.

Od januára zostane oslobodené od daní a odvodov už len stravné. Vreckové pritom zamestnávatelia nebudú musieť vôbec poskytnúť. A ak ho zamestnanec dostane, zaplatí z neho rovnaké dane a odvody ako zo mzdy. Pri vreckovom vo výške 2,25 eura tak v čistom dostane 1,59 eura. Firma za neho bude musieť zaplatiť na odvodoch ďalších 79 centov. Ak by mu zamestnávateľ vyplácal maximálne vreckové vo výške 18 eur, v čistom by dostal 12,67 eura a firma by za neho na odvodoch zaplatila navyše 6,33 eura viac.

Rovnako na tom budú aj živnostníci. Dnes si môžu pri pracovných cestách do zahraničia vyplatiť stravné i vreckové. Oplatí sa im preto vyplácať maximálne vreckové, pretože vďaka tomu ušetria na daniach i odvodoch. Po novom už pre nich bude jedno, či budú mať vreckové, alebo nie. V oboch prípadoch budú musieť z týchto peňazí zaplatiť daň i odvody.

Mnohé firmy zlepšujú príjem svojich zamestnancov tým, že im za používanie súkromného auta na pracovné účely platia viac, ako predpisuje zákon. Ten im prikazuje zaplatiť okrem spotrebovaných pohonných hmôt aj 0,183 eura za každý prejdený kilometer. Ak zaplatia vyššiu sumu, štát si z nej zoberie len daň, odvody platiť netreba. Zamestnávateľom sa tak viac oplatí dávať zamestnancovi vyššiu náhradu za používanie auta ako vyššiu mzdu. Firma ušetrí na odvodoch a zamestnanec dostane vyšší čistý plat.

V budúcom roku si však svoj podiel z tejto sumy vezme zdravotná i Sociálna poisťovňa. Ak napríklad firma uhrádza za každý kilometer 30 centov, od daní a odvodov bude oslobodených len 18,3 centa. Zo zvyšku musí zaplatiť dane a odvody on, ako aj zamestnávateľ. V prípade, že tento zamestnanec za mesiac prejde tisíc kilometrov, dostane v čistom 265,27 eura. V porovnaní s dneškom tak príde o 12,50 eura.

Odvody sa po novom budú platiť aj v prípade, že má zamestnanec pracovnú pohotovosť. Z náhrady za pohotovosť dnes zamestnávateľ zamestnancovi strhne len daň. Ak niekto dostáva za pohotovosť tri eurá za hodinu a za mesiac má pohotovosť počas sto hodín, zaplatí v budúcom roku na odvodoch navyše 40,20 eura.

Ministerstvo práce chce takto docieliť, aby firmy vyplácaním náhrad za automobil či pracovnú pohotovosť neobchádzali platenie odvodov. Pre firmu je dnes výhodnejšie dohodnúť sa so zamestnancom, že mu namiesto vyššieho platu bude platiť viac za auto alebo pohotovosť. Firma ušetrí na odvodoch a zamestnanec dostane vyššiu čistú mzdu.

Zamestnanci po novom zaplatia odvody i daň aj z príspevkov zo sociálneho fondu. Ak však firma zo sociálneho fondu prispeje na stravné lístky, nápoje na pracovisku alebo na rekreáciu svojich zamestnancov, nemusí zaplatiť dane ani odvody. Použiť peniaze zo sociálneho fondu týmto spôsobom odporúča vo svojom blogu aj minister práce Jozef Mihál. Upozorňuje pritom na to, že pri rekreácii by nemal zamestnávateľ platiť zamestnancom účty za dovolenku, ale je potrebné, aby si sám prenajal rekreačné zariadenie, ktoré poskytne zamestnancom.

Vďaka zrušeniu množstva výnimiek pri platení odvodov bude oveľa ťažšie vyhnúť sa ich plateniu. V prípade sociálneho poistenia sa stále bude dať ušetriť jednorazovým vyplatením vysokej odmeny, ktorá presiahne maximálny vymeriavací základ. Vyplatí sa to najmä nadpriemerne zarábajúcim. Firma im môže počas roka vyplácať len nízku mzdu a zvyšok im na konci roka doplatí formou odmeny. Zo sumy, ktorá presiahne maximálny vymeriavací základ, potom nebudú musieť platiť odvody. Pri zdravotnom poistení tento postup nefunguje, pretože po podaní ročného zúčtovania by zamestnanec musel chýbajúce poistné doplatiť.

debata chyba