Tri plus jeden tip, ako mať pod kontrolou výdavky v domácnosti

V predchádzajúcich dvoch rokoch pozerali viacerí z nás na výšku svojich výdavkov s obavami. Za všetko mohol výrazný rast cien, čiže inflácia. Aj keď tá sa aktuálne dostala na najnižšiu úroveň za posledných 28 mesiacov, stále platí, že je dobré mať svoje peniaze pod kontrolou – nikdy neviete, čo sa môže stať.

11.04.2024 00:00
domacnost, financie Foto:

Pomôcť vám s tým môžu viaceré služby alebo aplikácie na riadenie rozpočtu. My sme sa bližšie pozreli na jednu z nich.

Na čo manuálne triedenie, keď to vie za vás spraviť „automat“

Ako nám prezradil náš čitateľ Martin, aj on patrí medzi tých, ktorí sa usilujú o dobrú správu svojich peňazí. Času však nemá nazvyš a prácne nahadzovanie bločkov a ďalších výdavkov do excelu už pre neho nie je riešením. Zistili sme, že užitočným pomocníkom môže byť digitálna služba Manažment financií, ktorú bezplatne poskytuje Tatra banka v rámci svojej mobilnej aplikácie.

Tip 1: Spending report

Ako napovedá názov v angličtine, ide o report výdavkov. V tomto prípade tých, ktoré už boli uskutočnené. Jeho súčasťou sú všetky príjmy na účet a zároveň aj všetky výdavky, ako sú platby kartou v klasických aj internetových obchodoch, obyčajné platby z účtu, trvalé platby či inkasá.

Najväčšou výhodou je, že služba automaticky zaradí vaše výdavky do jednotlivých skupín. V jednoduchom grafe tak hneď vidíte, koľko ste zaplatili v obchodoch, koľko vám odišlo na bývanie a s tým spojené služby alebo koľko ste minuli vo voľnom čase.

Vďaka tomu môžete jednoduchšie zistiť, kde sú najväčšie príležitosti na úspory.

  • Vedeli ste, že do sporenia by malo smerovať aspoň 20 % vašich výdavkov? Len vďaka tomu môžete byť lepšie pripravení na neočakávané udalosti a aj celkovo do budúcnosti.
TB, pr, nepouzivat

Tip 2: Spending plan

Aj pri tejto službe ide o pohľad na výdavky, no v tomto prípade o tie, ktoré vás ešte len čakajú. Je určite neoceniteľné, keď vám niekto ukáže, že do konca mesiaca ostáva ešte 12 dní a vám z účtu ešte odíde napríklad inkaso za mobil či platba za elektrinu. Vďaka tomu lepšie viete, koľko ešte môžete minúť na potraviny či voľný čas a neskončiť v mínuse

  • Služba sa neustále zlepšuje a dnes predpovedá aj menej časté platby, ako je daň z nehnuteľnosti alebo kúpa diaľničnej známky, čo býva obvykle raz za rok.
TB, pr, nepouzivat

Tip 3: Ciele

Ruku na srdce, ako ľahko sa vám siahne na nasporené peniaze, ak pri nich máte napísané „Na auto“ alebo na tie, ktoré nemajú žiadne pomenovanie. Funkcia Ciele vám umožní lepšie plánovať a sporiť na bližšie aj vzdialenejšie túžby. Súčasťou nastaveného cieľa je okrem jeho pomenovania aj cieľová suma, ktorú chcete dosiahnuť.

  • Jednoduchý ukazovateľ v Cieľoch znázorňuje, kde sa v plnení konkrétneho cieľa nachádzate. A to vás môže motivovať vydržať a dosiahnuť vysnívanú sumu.
TB, pr, nepouzivat

Bonusový tipy navyše: Majetok a záväzky

Radi by ste videli, aký je pomer toho, čo vlastníte voči tomu, čo dlžíte? Aj toto vám zobrazí služba Manažment financií. Výhodou je, že si tam môžete zaradiť úplne všetko – nehnuteľnosti, auto, ale aj investície a úvery v iných bankách alebo v nebankových spoločnostiach alebo aj peniaze požičané od rodiny.

Všetky tieto užitočné funkcie a služby nájdete v aplikácii Tatra banka v prípade, že využívate Účet pre modrú planétuTB. Navyše teraz, ak ešte účet od Tatra banky nemáte, môžete ho získať až na dva roky bez poplatku za vedenie a k tomu až 100 EUR späť z platieb kartou. Stačí si otvoriť účet online v niekoľkých jednoduchých krokoch. Ak ešte skúsenosť s digitálnym otváraním účtu nemáte, navštívte bez obáv ktorúkoľvek pobočku Tatra banky. Radi vám s tým pomôžu.

VIAC O PONUKE K NOVÉMU ÚČTU

chyba