Erik Tomáš zvyšuje ďalší príspevok takmer dvojnásobne. Koľko peňazí môžete dostať aj viackrát do roka?

Minister práce sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš spolu so štátnym tajomníkom rezortu práce Branislavom Ondrušom predstavili novelu zákona o dotáciách. Taktiež uviedli o koľko sa bude zvyšovať a ako sa bude posilňovať humanitárna pomoc. Pomáhať chce taktiež centrám, ktoré pomáhajú týraným ženám.

04.04.2024 10:27
TB ministerstvo práce sociálnych vecí Erik Tomáš Foto: ,
Minister práce Erik Tomáš.
debata (18)

Ministerstvo tým reaguje na zemetrasenie, ktoré nastalo pred časom na východnom Slovensku. Novelu, ktorú dnes predstavuje ministerstvo práce hovorí o zvýšení príspevku pre domácnosti z 800 eur na 1 500 eur. Doteraz príspevok mohli domácnosti dostávať len raz za rok. Dnes rezort práce predstavil, že by mohlo peniaze posielať aj opakovanie. A to v prípade ak príspevok bude odôvodený. Napríklad veľká výška škody, alebo opakované živelné pohromy.

Ak niekomu zhorí dom, tak bude mať nárok na dotáciu. „Ide o rôzne živelné pohromy aj požiar, či krupobitie. Pomoc je pre ľudí, ktorým hrozí, že by prišli o strechu nad hlavou. Ale aj individuálne prípady,“ vysvetľuje Erik Tomáš.

Erik Tomáš: Navýšime finančný príspevok v rámci humanitárnej pomoci na 1500 eur
Video
Zdroj: TV Pravda

Novelu chcú uviesť do platnosti, čo najskôr v zrýchlenom legislatívnom konaní. Financovať ju chce rezort zo svojich peňazí.

Ďalšou novinkou, ktorú chce rezort zaviesť do novely je nový dotačný titul pre týrané ženy a deti.

To je podľa štátneho tajomníka druhý dôvod prečo novela zákona pôjde v zrýchlenom legislatívnom konaní.

„Bezpečné ženské domy, poradne, ktoré poskytujú komplexný systém pomoci. Čo je napríklad bývanie a ďalšie služby nad rámec, aby ženy dostali komplexnú pomoc a mohli sa odtrhnúť od človeka, ktorý na nich koná násilie. Obete dostanú právnika, psychologickú pomoc a podobne. Dnes nemáme túto formu zakotvenú v systéme,“ uviedol Ondruš.

Ďalej vysvetľuje, že až pred mesiacom sa dozvedeli, keď sa na nich ľudia z centier obrátili s pomocou, že tieto zariadenia nemajú do konca roka 2024 vyriešené financovanie. „Preto sme sa rozhodli využiť novelu zákona a umožníme týmto subjektom to, že môžu požiadať o dotáciu,“ uviedol na tlačovej konferencii Ondruš.

**Ministerstvo poskytlo príspevok už vo výške 800 eur, priamo pre FO, teda domácnosti a 15 000 eur pre obce. **

Ešte v minulom roku minuli na humanitárnu pomoc 1,7 milióna eur. Celkovo doteraz ide o 2,7 milióna eur pre domácnosti.

Ministerstvo financií SR na opravu kostolov a verejného majetku poskytlo ďalší jeden milión eur a ministerstvo životného prostredia v rámci projektu Obnov dom poskytuje obetiam zemetrasenia príspevok na rekonštrukciu vo výške 23 000 eur.

Novelu predložia už na aprílovej schôdzi.

Rezort taktiež od 1. júna predĺži projekt vysielania nezamestnaných ľudí do postihnutých oblastí, aby pomohli s odstraňovaním následkov. V rámci programu podľa Tomáša pôsobí v týchto oblastiach aktuálne 67 osôb, pričom štát im prepláca 90 % celkovej ceny práce z minimálnej mzdy. „Navyšujeme tým celkový objem peňazí použitý na tento program, a to na výšku 800-tisíc eur,“ dodal šéf rezortu.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #dotácie #humanitárna pomoc #Erik Tomáš