Koho sa týkajú limity na doplatky za lieky

Do celkovej výšky úhrad doplatkov za lieky sa započítavajú len doplatky vo výške prepočítaného doplatku za najlacnejší náhradný liek.

28.10.2011 14:02
lekáreň, lieky, pacient Foto:
Ilustračné foto
debata

Do limitu sa zahŕňajú doplatky za najlacnejší generický liek. Príklad: Lekár predpíše liek s doplatkom 5 eur. Ak existuje lacnejší liek s rovnakou účinnou látkou s doplatkom 2 eurá, do limitu sa započítavajú 2 eurá.

Do limitu by sa mali počítať aj doplatky za väčšinu antibiotík, ktoré sú určené na jednorazovú akútnu liečbu.

Do celkovej úhrady sa budú započítavať doplatky za tie lieky, ktorých úhrada z verejného zdravotného poistenia pre najlacnejší náhradný liek je ustanovená na menej ako 75 percent maximálnej ceny.

Najlacnejší náhradný liek je liek s najnižšou úhradou pacienta za štandardnú dávku liečiva s obsahom rovnakého liečiva, s rovnakou cestou podania liečiva a s rovnakým množstvom liečiva v liekovej forme ako liek predpísaný na lekárskom predpise

Lekárne musia uvádzať na doklade z pokladnice údaj o výške prepočítaného doplatku za najlacnejší náhradný liek. Ak tak neurobia, môžu dostať pokutu až do výšky 3 319 eur.

Zdravotná poisťovňa uhradí pacientovi sumu, o ktorú jeho celková výška doplatkov za lieky za štvrťrok prekročila limit spoluúčasti do 90 dní od skončenia štvrťroka.

Osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (držitelia preukazu ŤZP, ŤZP–S), invalidné osoby

  • Ochranný limit na doplatky za lieky je 30 eur za štvrťrok.
  • Vzťahuje sa na: osobu, ktorá je držiteľom preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím alebo preukazu fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím so sprievodcom; poberateľa invalidného dôchodku alebo invalidného výsluhového dôchodku; osobu, ktorá je invalidná, ale nevznikol jej nárok na invalidný dôchodok.

Pozor: Limit spoluúčasti sa však na tieto osoby nevzťahuje v prípade, ak majú príjmy, ktoré podliehajú dani z príjmov (teda príjmy zdaňované podľa § 5 a § 6 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov), okrem príjmov z dohôd vykonávaných mimo pracovného pomeru alebo ak výška ich dôchodku je viac ako 50 percent priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR (na tieto účely sa vždy posudzuje priemerná mesačná mzda za kalendárny rok, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, za ktorý sa limit spoluúčasti posudzuje – na rok 2011 je to suma 372,25 eura).

Starobní dôchodcovia

  • Ochranný limit na doplatky za lieky je 45 eur za štvrťrok.
  • Vzťahuje sa na: poberateľov starobného dôchodku; poberateľov dôchodku z výsluhového zabezpečenia policajtov a vojakov vo veku ustanovenom na vznik nároku na starobný dôchodok; poberateľov dôchodku z iného členského štát Európskej únie, Nórska, Lichtenštajnska, Islandu, Švajčiarska – ak nie je takáto osoba poistená v tomto členskom štáte; poberateľov dôchodku z tretieho štátu (štáty mimo Európskej únie); osobu, ktorá dovŕšila dôchodkový vek, ale nevznikol jej nárok na starobný dôchodok.
  • Limit sa nevzťahuje na osoby, ktoré majú zdaniteľný príjem okrem príjmu z dohôd vykonávaných mimo pracovného pomeru, a ktoré majú dôchodok vyšší ako 372,25 eura.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba